Tips voor thuiswerken en thuisonderwijs

15 januari 2021

- door Janneke Rienstra

Als ik dit blog schrijf is het maandagochtend en zit ik aan de eettafel in de woonkamer met mijn twee dochters, die druk bezig zijn met online les volgen en huiswerk. Ik krijg regelmatig vragen over breuken, redactiesommen, dichtregels, taal, spelling, geschiedenis, enzovoort. Ik moet toegeven dat ik zelf regelmatig even wat moet opzoeken op google ;-)

Na een half uur is de aandacht bij mijn dochters wel weer weg en dan gaan we even wat eten of een ‘energizer’ doen. Ook zitten ze elkaar regelmatig te irriteren, waardoor ik een soort politieagentje speel.
 
Ondertussen probeer ik te werken: het blog moet namelijk vandaag af, ik moet rapportages schrijven, mails beantwoorden, mensen (terug)bellen. Pfff… erg vermoeiend allemaal.

Het valt mij niet mee om het werken te combineren met het thuisonderwijs van kinderen tijdens de lockdown. Nu begrijp ik dat het waarschijnlijk nog een paar weken langer gaat duren, dus ben ik op zoek gegaan naar hoe ik dit nu het beste aanpakken?

Hierbij mijn tips:

 • Ga allemaal op tijd naar bed, hierdoor voelt iedereen zich beter.
 • Een vaste structuur / werkritme op een dag werkt! Kinderen, maar ook ouders weten waar ze aan toe zijn.
 • Stel niet te hoge eisen aan wat je zelf kunt doen als je kinderen thuis begeleidt bij hun huiswerk.
 • Stel ook niet te hoge eisen aan je kinderen. Focus op de kernvakken zoals taal, spelling en rekenen.
 • Geef complimenten aan je kinderen: dit motiveert!
 • Doe af en toe een ‘energizer’ met de kinderen of laat ze even buiten spelen.
 • Als het huiswerk af is: naar buiten voor een wandeling of buiten spelen.
 • Schakel hulplijnen in (familie, buren, vrienden) als je het zelf te druk hebt.
 • Zorg goed voor jezelf (zie de blogs:  ‘coronacrisis’ en ‘zorg goed voor jezelf’ van mijn collega’s Sandra en Hanan).
 • Probeer naar de positieve kanten te kijken van deze periode (die zijn er ook).
 • Bedenk dat dit tijdelijk is en dat het allemaal weer goed komt.
 • En oh ja, maak duidelijke afspraken over het gebruik van de webcam…

 

Meer artikelen