Moeilijke mensen

Een probleem wat veel voorkomt, maar waar de meeste mensen niet zo snel hulp voor inschakelen, is omgaan met moeilijke mensen in hun omgeving. Je kent ze wel, die moeilijke mensen: haantjes de voorste, mensen die altijd gelijk willen hebben en die met iedereen ruzie krijgen, mensen met een wel héél uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het kan iemand zijn met heftige psychische problemen zoals bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis, maar het kan ook gaan om een geniepige collega, een dominante zwager, of een manipulerende buurvrouw. Het kan het bloed onder je nagels vandaan halen en heel veel stress geven. Zeker als je voortdurend met die persoon te maken hebt.

Wanneer schakel je hulp in?

Je doet er goed aan om hulp te zoeken als je merkt dat je ervan wakker ligt, als je er emotioneel van wordt of juist ontzettend geïrriteerd, en vooral ook als je niet meer op een ‘normale’ manier op die persoon kunt reageren. Misschien sla je elke keer dicht. Of misschien maak je juist elke keer ruzie om dingen die eigenlijk de moeite niet zijn. Dan is het tijd om naar je eigen aandeel te kijken, en er met een neutrale buitenstaander over te sparren wat nu de handigste strategie is om met deze persoon om te gaan. Wat kan jij er zelf aan doen om te voorkomen dat je olie op het vuur gooit, of om te voorkomen dat je over je heen laat lopen?

Natuurlijk, omgaan met moeilijke mensen is iets wat bij het leven hoort. Je kunt ze nu eenmaal niet altijd ontwijken, dus je zult ermee moeten leren leven tot op zekere hoogte. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles maar moet verdragen en alles moet slikken. Als je er meer last van hebt dan eigenlijk zou moeten, zoek dan hulp.

Wat kun je eraan doen?

Samen met de psycholoog bepaal jij een nieuwe strategie om met deze persoon om te gaan, zodat het voor jou weer leefbaar wordt. Die ander veranderen zal waarschijnlijk niet lukken, maar we kunnen wel kijken of we het voor jou makkelijker kunnen maken.

In de gesprekken met de psycholoog kun je werken aan verschillende doelen, je kunt verschillende manieren van reageren samen bespreken en uitproberen. De psycholoog kan je helpen te werken aan bijvoorbeeld:

  • jouw grenzen op een goede manier bewaken en aangeven
  • voldoende zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen
  • de opmerkingen van deze persoon leren te negeren
  • loskomen van je eigen schuldgevoel
  • rustig blijven en deze persoon gelijk geven, als het voor jou verder geen belang heeft
  • minder vastzitten in negatieve gedachten en stress over deze persoon

Meer lezen over moeilijke mensen en hoe je met ze kunt omgaan? Zo ben ik nu eenmaal! door Willem van der Does