Dankbaarheid
31 maart 2025
door Sandra van Scheijndel
“Heb je nu alweer iets gekregen!?” roepen mijn collega’s, als ik weer aankom met een doos chocolaatjes. Het komt eigenlijk best regelmatig voor dat een client me iets geeft. Een compliment, een bedankje aan het eind van de sessie voor het luisteren, voor het nieuwe inzicht of voor het lachen, of een kleine attentie als we het behandeltraject afsluiten. Dankbaarheid voor het echte contact.
En elke keer als dat gebeurt (hoe klein of hoe groot het ook is), ben ik zelf ook dankbaar!
Dankbaar dat ik dit werk al zo lang in mijn eigen praktijk mag doen.
Dankbaar dat clienten naar me toe durven te komen, zij die voor de eerste keer komen en zij die me weer weten terug te vinden in een moeilijke fase.
Dankbaar dat ik zo dichtbij mag komen en het verdriet, de pijn en de littekens mag zien.
Dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg van mijn clienten en van hun naasten, en van de verwijzers en opdrachtgevers.
Vanaf het moment dat ik deze kopjes kreeg, wist ik dat ik een blog wilde schrijven over dankbaarheid. Ik kreeg ze van iemand die al veel behandelaars had zien komen en gaan, maar die nog steeds dagelijks worstelde met de gevolgen van de klappen die het leven had uitgedeeld. Desondanks was er nog hoop dat het beter kon gaan. Het doel van de behandeling was om het juist niet over vroeger te hebben maar om een manier te vinden om verder te kunnen. En aan het eind van de behandeling kreeg ik niet alleen die kopjes (als dank voor de ‘bakkies troost’) maar ook een compliment:
“Deze kopjes staan symbool voor jou en mij in deze behandeling. Ze zijn hetzelfde, maar niet gelijk. Omdat dit de eerste keer was dat ik door een hulpverlener als een gelijkwaardig persoon ben behandeld”. De kopjes zijn me vooral heel dierbaar vanwege dat compliment.
In de positieve psychologie is dankbaarheid een belangrijk onderwerp. Door stil te staan bij dingen waar je dankbaar voor bent in je leven, geef je bewust aandacht aan positieve gedachten. Dit kan je stemming verbeteren, piekeren doorbreken en zelfs helpen om stoffen als dopamine en serotonine aan te maken. Dankbaarheid is gekoppeld aan de psychologische behoefte van verbinding: je maakt contact met de ander en met wat voor jou belangrijk is.
Mijn collega Sylvia Buschgens heeft me ooit een dankbaarheidsmeditatie geleerd:
Elke avond, voordat je gaat slapen, bedenk je 5 dingen waarvoor je dankbaar bent. Je kunt ze tellen op de vingers van 1 hand. En ja, je mag dat doen terwijl je al in bed ligt. Misschien helpt het zelfs om in slaap te komen!
Vandaag ben ik dankbaar dat ik eindelijk de tijd heb genomen om deze blog te schrijven, en dat jij deze hebt uitgelezen. Het zijn er maar 2 maar het is genoeg. De rest bedenk ik er vanavond nog wel bij ;-)
Eerdere blogs lezen? Klik hier
SP3 is een praktijk voor praktische psychologie. De werkwijze is oplossingsgericht en doeltreffend, de behandelaars zijn nuchter: we houden het praktisch en concreet. Dat past goed bij de mentaliteit van de stad Rotterdam: handen uit de mouwen, aanpakken!
Lig jij er ook wakker van? Stress, relatieproblemen of midlifecrisis... Wij hebben de oplossing voor slapeloze nachten: download nu (gratis) het ebook Praktische psychologie - slapen