Zorg goed voor jezelf

14 september 2022

- door Sandra van Scheijndel

Zorg goed voor jezelf! Ik hoor het mezelf zeggen, als mijn client de deur uitloopt. En ik hoop maar dat mijn client begrijpt wat ik ermee bedoel. Ik zou willen dat ik een standaardrecept kon meegeven: doe dit, dit en dit, en daarna zit je weer lekker in je vel! Maar de praktijk is ingewikkelder dan dat. Ieder mens heeft zijn eigen behoeften, fysiek en mentaal. En die behoeften zijn soms ook tegenstrijdig: je hebt behoefte aan beweging en inspanning, maar soms ook aan relaxen en rust. Er zijn momenten dat je graag alleen bent, maar je houdt ook wel van een feestje op zijn tijd. En wat je vandaag echt nodig hebt, kan morgen toch weer anders zijn.

Het zoeken naar ‘wat werkt voor jou en wat heb jij nodig?’ is eigenlijk in elke behandeling een belangrijk onderwerp. Je kunt het zien als een soort persoonlijke dashboard met allerlei verschillende metertjes en tellertjes, die je moet leren ontcijferen.

Foto: S. Hermann & F. Richter via pixabay.com

Een van de belangrijkste metertjes is de energiemeter. Die is eigenlijk vergelijkbaar met de brandstofmeter in een auto. Als je goed hebt geslapen en goed hebt gegeten, zal je brandstofmeter meestal helemaal vol zijn in de ochtend. Behalve dan als je meer een avondmens bent.

Bij veel mensen is het echter wel zo dat er de ene dag meer in de tank blijkt te zitten dan de andere dag, soms is de tank veel sneller leeg. Het is net of er de ene dag maar 25 liter benzine in de tank past, en de andere dag wel 60 liter!? Dit heeft te maken met allerlei factoren, zowel intern als extern (hormonen, het weer, wat je hebt gegeten en wat je hebt gedaan). En natuurlijk heeft het ook te maken met energieslurpers: activiteiten of interacties die jou buitensporig veel energie kosten. Hoe beter je jezelf kent, en van jezelf weet welke dingen jou veel energie kosten, hoe bewuster je daarin keuzes kunt maken.

Vaak is het een goed begin om te zorgen dat je lichamelijk weer goed in je vel gaat zitten. Eet je genoeg, niet teveel en niet te weinig? Eet je gezond? En eet je ook wat je echt lekker vindt? Drink je genoeg water en drink je niet teveel koffie, energydrinks en alcohol? Hoeveel en hoe diep slaap je, en is dat voldoende voor jou? Beweeg je genoeg, zit je niet teveel? Maar let er ook op dat je niet teveel beweegt, en dat je wel genoeg rust krijgt. 

Sommige mensen hebben er een speciale smartwatch voor met metertjes die je moet vullen, en die waarschuwingen afgeeft als je te lang stilzit. Persoonlijk zou ik daar juist weer heel gestresst van worden denk ik. Misschien moet ik het eens uitproberen?

De smartwatch houdt (voor zover ik weet) niet bij wat voor jou psychologisch of emotioneel gezond is. Om het nog wat ingewikkelder te maken: soms is waar je het meest zin in hebt, niet wat het beste voor je is. Misschien herken je dit: het overkomt mij wel dat ik een afspraak hebt gemaakt met een goede vriendin om wat leuks te doen doordeweeks in de avond, maar dat ik me eigenlijk veel te moe voel na het werk. Het liefst plof ik dan thuis op de bank en doe ik verder zo min mogelijk. Maar als ik me er toch toe weet te zetten om naar die afspraak te gaan, is het vaak zo dat ik een leuke ontspannen avond heb en dan ben ik achteraf blij dat ik toch ben gegaan.

Wat zijn jouw sociale en emotionele behoeftes? Hoeveel sociaal contact heb je nodig op een dag? En hoe vaak heb je een goed serieus gesprek nodig, en hoe vaak moet jij lachen en lekker oppervlakkig zijn? Hoeveel tijd voor jezelf heb jij nodig, of ben je juist liever helemaal niet alleen? 

Waar is jouw comfortzone, en hoe zit het met jouw behoefte aan avontuur? Hoe zit dat op je werk, doe je liever elke dag hetzelfde, of heb je juist veel afwisseling en uitdaging nodig? Leer je graag nieuwe mensen kennen, of kom je graag op nieuwe plekken? Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geleerd? En hoe vaak doe je dan nieuwe dingen, wat past bij jou?

Goed voor jezelf zorgen betekent voor mij dus je eigen dashboard goed begrijpen en in de gaten houden, en zorgen dat je tijdig bijstuurt om alle metertjes in het groen te houden of te krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar voor mezelf probeer ik om er elke dag een beetje beter in te worden! 

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je reageren? Stuur me dan een mailtje!

 

 

 

Meer artikelen