Aanmelden voor behandeling

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe het allemaal in zijn werk gaat als je voor het eerst bij een psycholoog komt. Daarom hebben we hieronder een aantal veel gestelde vragen op een rijtje gezet.

Hoe kan je je aanmelden voor behandeling?

Bel ons of stuur ons een mailtje met je naam en je contactgegevens. We proberen dan zo snel mogelijk een afspraak in te plannen. Je hoeft ons nog niets te vertellen over waarom je wilt langskomen, als je dat moeilijk vindt. In het intakegesprek hebben we ruim de tijd om daar onder 4 ogen over te praten.

Het kan zijn dat het moeilijk is om ons telefonisch te pakken te krijgen, omdat we tijdens sessies natuurlijk niet kunnen opnemen. Stuur ons dan even een mailtje of spreek de voicemail in, we nemen contact op zodra het uitkomt.

Is een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk?

In principe niet: we gaan ervan uit dat jij zelf het beste kan aanvoelen of je een gesprek met een psycholoog nodig hebt of niet. Sommige mensen vinden het prettig om dit buiten de huisarts om te doen, maar als de klachten ernstig zijn dan kan het wel heel belangrijk zijn dat je huisarts ervan af weet.

Voor de verzekering is een verwijsbrief vaak een voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Wat zijn de kosten en hoe betaal je?

Het tarief voor een intake voor individuele behandeling is €95, het gesprek duurt 50 minuten. Bij de intake voor relatiegesprekken is het uurtarief €120. NB: Voor zakelijke opdrachtgevers geldt een aangepast tarief.

Je krijgt een factuur via de mail, die binnen 3 weken betaald moet zijn. Je hoeft dus geen geld mee te nemen voor de intake.

Wordt het altijd vergoed door de verzekering?

Nee, het hangt ervan af waar je verzekerd bent. Sommige verzekeraars vergoeden onze behandeling niet, anderen gedeeltelijk en soms volledig. 

Sommige mensen vinden het ook wel prettig om de huisarts en de verzekering erbuiten te kunnen laten en gewoon snel aan de slag te kunnen.

En als ik mijn verzekering er liever buiten hou?

Misschien vind je het niet zo belangrijk of de verzekering het vergoedt, of hou je dit liever voor jezelf zodat het later niet ‘tegen je gebruikt kan worden’ (denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een hypotheek of een nieuwe verzekering). Sowieso sturen wij aan jou de rekening aan het eind van de maand, het is dus aan jou of je die ook wilt indienen bij je verzekering of niet.

Wanneer kan ik terecht?

We streven ernaar dat je altijd binnen een week of twee bij ons terecht kunt. Hou er wel rekening mee dat het op bepaalde dagen en tijdstippen druk kan zijn in onze agenda, veel mensen willen bijvoorbeeld het liefst een afspraak aan het einde van de dag.

We hebben spreekuur vanaf 9u ’s morgens, en ’s middags om 17u sluiten we af. De laatste afspraak van de dag is dus om 16u. Bij uitzondering plannen we wel eens afspraken om 8u of om 17u.

Helaas hebben we op dit moment niet de mogelijkheid om avond- of weekendspreekuur aan te bieden.

Waar moet je zijn?

Onze praktijk is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw 'De Nieuwe Nederlanden' op de 1e verdieping. Het adres is Schiekade 830, 3032 AL in Rotterdam. Als je binnenkomt, kun je de trap naar boven nemen, sla dan bovenaan de grote trap linksaf. Je kunt ook een lift nemen, links of rechts van de ingang.

Als je een afspraak hebt, wacht dan in de hal op de 1e verdieping tot je gehaald wordt. We komen altijd even kijken als het tijd is. Je kunt ook vast een keer aanbellen, maar het kan zijn dat je dan toch moet wachten omdat de vorige sessie nog niet is afgerond. Let op: er zijn 3 bellen, want we hebben 3 spreekkamers.

Hoe ziet een intakegesprek eruit?

Het intakegesprek is eigenlijk gewoon een kennismaking. We willen graag weten wie jij bent, wat er allemaal speelt en hoe wij jou daarbij zouden kunnen helpen. We stellen je allerlei vragen over je klachten, hoe lang die al spelen en hoe die jouw leven beïnvloeden. Natuurlijk mag je daarbij ook vragen aan ons stellen, het is tenslotte een wederzijdse kennismaking!

Het intakegesprek voor indivuele therapie duurt 50 minuten, de sessies daarna ook. Voor relatiegesprekken wordt een uur ingepland. Als je dat te kort lijkt, geef dat dan even aan en dan plannen we een langere sessie. Het uurtarief wordt dan verrekend.

En hoe gaat het verder na de intake?

Dat hangt van jouw wensen af, er zijn 3 scenario’s:

  1. Heb je er een goed gevoel bij, dan plannen we meteen een nieuwe afspraak aan het eind van het intakegesprek. Die 2e afspraak vindt dan meestal 1-2 weken later plaats, maar het kan ook nog dezelfde week zijn, of juist verder weg in de tijd. We stemmen dit met jou af, het is jouw traject.
  2. Soms spreken we af dat je het gesprek nog even laat bezinken. Misschien wil je er nog even over nadenken, en daarna weer op terugkomen. Klikte het wel echt, heb je je echt op je gemak gevoeld? Erover nadenken is ook prima wat ons betreft. Je zit nergens aan vast na de intake.
  3. Mocht het zo zijn dat je eigenlijk al meteen weet: ‘het klikt niet’, voel je dan vrij om dat te melden. We zullen daar altijd professioneel mee omgaan, het is voor ons heel belangrijk dat je je in onze praktijk op je gemak voelt! Wellicht ben je bij een collega in onze praktijk, of ergens anders, beter op je plek. We helpen je graag om bij een andere psycholoog terecht te komen als het bij ons niet klikt.

Hoe lang duurt de behandeling?

De ervaring leert dat 5-10 gesprekken meestal voldoende zijn om het afgesproken doel te bereiken. De behandeling duurt meestal langer als de problemen ernstig zijn en al lang bestaan. 

Nu meteen een afspraak maken? Neem contact op!