Iets opnieuw kaderen
1 mei 2025
- door Ellen de Koter
Herken je de volgende voorbeelden:
je hebt net een nieuw kleed aangeschaft voor in je woonkamer en opeens komt je bank veel mooier uit.
je hebt de muren van je keuken een mooie lichte kleur gegeven waardoor je keuken groter lijkt.
je hebt een andere lijst aangeschaft voor een schilderij en de kleuren lijken frisser.
Dit zijn letterlijke voorbeelden van reframen, herkaderen, herformuleren die we allemaal kennen. Het leuke is dat je dit ook kunt doen met je ervaringen, je gedachtes en je emoties. Herkaderen betekent dat je kijkt naar een situatie, een gedachte of een gevoel vanuit een andere invalshoek.
Ik daag mijn cliënten regelmatig uit om dit te doen met verrassende resultaten.
Het begint bij het besef, het erkennen dat iedereen op een andere manier omgaat met gebeurtenissen in het leven. Dat iedereen dit in zijn eigen context plaatst. Op de ervaringen die het leven je biedt heb je geen invloed, op de context waarbinnen je dit plaatst wel.
Met een van mijn cliënten besprak ik de noodzaak om meer rust in te bouwen in haar bestaan, ze had verschijnselen van overspannenheid. Ze gaf aan dit erg lastig te vinden omdat ze uitrusten en niets doen beschouwt als lui.
Toen we ‘lui’ vervingen door ‘noodzakelijk herstel’ werd het makkelijker voor haar om rustmomenten in te plannen in haar dagen.
Met een andere cliënt besprak ik de moeite die ze ervaart met de drukte die een gezin met stiefkinderen haar geeft. Haar overtuiging bleek te zijn dat ze dit eigenlijk allemaal moet aankunnen omdat ze er zelf voor gekozen heeft. Ook vertelde ze dat ze binnen de organisatie waarin ze werkt het best functioneert als flexwerker. Toen we de term ‘flex-stief’ introduceerde voelde het stiefmoederschap als veel beter vol te houden. Hierdoor lukt het haar om het als positief te beoordelen wanneer ze zich af en toe terugtrekt.
Vaak helpt het wanneer er iemand met je meedenkt in hoe je iets kunt herkaderen. Alleen kun je ook een eind komen. Bekende vragen die hierbij helpen zijn:
- Is mijn gedachte absoluut waar?
- Helpt deze gedachte mij?
- Hoe zou ik deze gedachte anders kunnen formuleren?
Daag jezelf uit en oefen op deze voorbeelden:
- Ik ben slecht in het aangeven van mijn grenzen.
- Ze zullen wel niet op mij zitten te wachten.
- Ik denk dat ik dit niet kan, dus ik doe het niet.
Veel plezier, en oefen natuurlijk vooral op je eigen situaties, ervaringen en gedachten!
SP3 is een praktijk voor praktische psychologie. De werkwijze is oplossingsgericht en doeltreffend, de behandelaars zijn nuchter: we houden het praktisch en concreet. Dat past goed bij de mentaliteit van de stad Rotterdam: handen uit de mouwen, aanpakken!
Lig jij er ook wakker van? Stress, relatieproblemen of midlifecrisis... Wij hebben de oplossing voor slapeloze nachten: download nu (gratis) het ebook Praktische psychologie - slapen