Psychische problemen rond vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte

Een specialisatie van SP3 is de begeleiding bij problemen die te maken hebben met vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte. De laatste jaren zien wij in onze praktijk steeds vaker mensen die worstelen met allerlei problemen en vragen rond dit thema, het is ook een zeer emotioneel en persoonlijk onderwerp. Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten, maar worden er wel voortdurend mee geconfronteerd. Een goedbedoelde vraag van een collega of het niet eens tijd wordt dat jij aan kinderen gaat denken, of een buurvrouw die vol trots aan je vertelt dat ze weer oma gaat worden. Terwijl jij net hebt gehoord dat je niet vruchtbaar bent, of net een miskraam hebt gehad. Het is een verdriet dat vaak niet door de omgeving wordt gezien en wat vaak ook bewust verborgen wordt gehouden. Het is té gevoelig. Ook omdat de omgeving niet altijd begrip toont voor de problemen, en ze afdoet met: “Je kan toch ook gelukkig zijn zonder kinderen, het is echt niet altijd leuk hoor”, of met: “Je kunt toch ook adopteren?”

Het kan prettig zijn om er dan eens over te praten met een professional, die niet oordeelt en die er met meer afstand naar kan kijken, samen met jou.

Een aantal voorbeelden uit onze praktijk:

Problemen rond de kinderwens

Je wilt een kind, maar je hebt geen partner.
Of je hebt wel een partner, maar die wil geen kinderen, en jij wel. Het omgekeerde komt ook voor, je partner zet je onder druk om kinderen te krijgen maar je wilt (nog) niet. En wellicht heb je wel een kinderwens, maar twijfel je of je dat wel met deze partner wilt.
Jij (of je partner) blijkt ineens zwanger en je twijfelt of je dit wel wilt.
Een andere lastige situatie is het, als je al kinderen hebt, maar toch de wens om nog een kindje te krijgen, terwijl je partner het gezin compleet vindt.

Problemen rond vruchtbaarheid

Jullie willen graag een kindje maar één van beiden is niet (of minder) vruchtbaar. Zodra dit duidelijk wordt, ontstaan er meteen ook veel vragen en keuzes. Ga je wel of niet een traject in om het tóch te proberen, en waar leg je dan de grens? Voor de meeste mensen is het gebruik van hormonen niet zo’n ingrijpende keuze (hoewel dit zeer heftige effecten kan hebben op de gemoedstoestand). Maar als 1 van de partners volledig onvruchtbaar blijkt, dan moet je gaan praten over de keuze om wel of niet een donor in te schakelen, en dat is vaak een beladen onderwerp. Het is een proces waarin het lang niet altijd vanzelfsprekend is dat je samen op 1 lijn zit.
Ook de keuze voor pleegouderschap of adoptie kan beladen zijn.

Problemen rond rouw en verwerking

Je hebt een miskraam meegemaakt, je bent bevallen van een doodgeboren kindje, of je bent hiervan getuige geweest bij je partner.
Je hebt een heftige bevalling meegemaakt waar je nog steeds last van hebt. Mogelijk heb je hierdoor ook moeite met sexualiteit of met de keuze om nogmaals een kindje te krijgen.
Je hebt meerdere keren IVF geprobeerd (of een ander vruchtbaarheidsprogramma) maar dit heeft niet geleid tot een zwangerschap.

Problemen na de geboorte

Een postnatale depressie of een postnatale psychose zijn ernstige psychische klachten die zich bij de moeder kunnen voordoen vlak na de geboorte. Maar ook kersverse vaders melden zich wel eens bij onze praktijk omdat ze het moeilijk hebben. Er verandert ook veel als er een kindje wordt geboren, en dat heeft grote effecten op je dagelijks leven en op je relatie. Je hebt nieuwe verantwoordelijkheden, nieuwe taken en voor sommigen brengt het ook heel veel zorgen met zich mee.  Zeker als je juist heel erg hebt uitgekeken naar de geboorte van het kindje, kan je het gevoel hebben dat je er nu volop van moet genieten. Maar misschien valt het je in het begin erg tegen, bijvoorbeeld als het met eten en slapen niet zo lekker loopt. Het kan moeilijk zijn om dat met je partner of je omgeving te bespreken. Het lijkt soms dat het iedereen zo gemakkelijk afgaat, alsof jij de enige bent die zich er zo onzeker mee voelt.

Het komt voor dat mensen ons vertellen dat ze zouden willen dat ze geen kinderen gekregen hadden. Dat kan allerlei redenen hebben. Vaak brengt dit veel schaamte en schuldgevoelens met zich mee.  Het kan enorm opluchten om daar vrijuit over te praten.

Neem contact met ons op als je vragen hebt over behandeling bij dit soort problemen of als je een afspraak wilt maken.