Corona-crisis

17 april 2020

- door Sandra van Scheijndel

Een maand geleden veranderde Nederland drastisch door de maatregelen rondom corona. Ieders leven kwam er ineens heel anders uit te zien. Ook mijn werk als psycholoog veranderde op slag, ik was op dat moment verkouden en daarom deed ik 2 weken lang alleen maar telefonische sessies. Door de verhalen van mijn cliënten worden de veranderingen belicht vanuit allerlei verschillende invalshoeken. Verplicht thuiswerken, niet kunnen werken of juist overuren moeten draaien. Alleenstaanden die 24 uur per dag eenzaam alleen zitten, maar ook stellen die nu niet meer langs elkaar heen kunnen leven en daardoor keihard geconfronteerd worden met de realiteit dat ze elkaar echt niet meer leuk vinden. De contrasten zijn groot, maar voor iedereen is het wennen.

Het roept veel vragen op. Praktische vragen als:

  • Hoe krijg je jezelf uit bed nu je niet op tijd op kantoor hoeft te zijn?
  • Hoe zorg je dat je nog aan je werk toekomt nu de kinderen niet naar school of opvang gaan?
  • En hoe krijg je het voor elkaar om thuis te sporten, want de kilo’s vliegen eraan als je niet uitkijkt!?

Maar ook:

  • Wat als je familie of jijzelf ziek wordt?
  • Hoe lang gaat dit nog duren, wanneer wordt het leven weer normaal?
  • Hoe houden we dit vol?

Voor deze blog probeer ik me te focussen op de allerbelangrijkste vraag in psychologische zin:

Hoe zorg je ervoor dat je geen mentale corona-crisis krijgt?

  1. Structuur. In tijden van stress helpt het om terug te gaan naar de basis. Zorg voor jezelf zoals je voor een klein kind zou zorgen: rust, reinheid en regelmaat. Breng (een nieuwe) structuur in je dag en probeer je daar zo goed mogelijk aan te houden. Plan tijd in voor inspanning en voor ontspanning en probeer er ook wat variatie in aan te brengen. Zelf ga ik nu weer 5 dagen per week naar kantoor in plaats van vier. En in plaats van naar de sportschool, doe ik stretch-oefeningen op het werk en een dagelijkse lunchwandeling. Tijdens de lunchwandeling maak ik foto’s voor de Instagram-account van de praktijk, ik probeer steeds nieuwe dingen te ontdekken in de omgeving.
  2. Hou het klein. Probeer om zoveel mogelijk bij deze dag of deze week te blijven in je gedachten. Te ver vooruit denken kan ontmoedigend zijn. Hoe kan je van vandaag een (iets) leukere of betere dag maken dan gister? Of hoe kan je het komende uur beter gebruiken dan het vorige uur? Als ik teveel nadenk over de zomervakantie of andere dingen waar ik naar uitkeek, dan word ik somber of gestresst. Ik probeer dan om leuke kleine dingen te bedenken en te plannen die wel mogelijk zijn.
  3. Bestrijd het ‘eenzaamheidsvirus’. Sommige mensen vinden het wel lekker, even geen sociale stress. De introverten onder ons zijn vaak graag thuis, maar ook voor hun wordt het nu soms een beetje te rustig. Verbinding met anderen is een belangrijke behoefte voor alle mensen, probeer om een manier te vinden die bij jou past om anderen te zien of te spreken. Zelf zit ik nu vaker op FaceTime om mijn ouders te zien of vrienden te spreken. Maar misschien is het ook leuk om weer eens een ouderwetse brief of (zelfgemaakte) ansichtkaart te sturen?
  4. Helpende gedachtes. Deze week las ik op de site van Omdenken: Tot nu toe heb je 100% van je slechtste dagen overleefd. Ook dit zal voorbij gaan. En iemand zei tegen me: Als het regent, moet je lachen. Want als je niet lacht, dan regent het ook. Door helpende gedachtes voor jezelf op te schrijven, zorg je ervoor dat ze niet vergeet op de momenten dat je somber bent of in paniek schiet. Als jij nog een mooie spreuk hebt, stuur hem door, ik hou me aanbevolen!
  5. Beperk je nieuws-momenten. De neiging kan groot zijn om het nieuws op de voet te volgen en elke uitzending te kijken of de hele dag naar de radio te luisteren. Ik merkte bij mezelf dat ik heel gestresst werd van de voortdurende herhaling van woorden als ‘crisis’ en ‘ziekenhuis’. Ik kijk nu ’s avonds geen nieuws meer, alleen nog overdag en dan beperkt.

Ik hoop dat deze tips je helpen om goed voor jezelf te zorgen en de rust in jezelf te bewaren. Maar voel je vrij om contact op te nemen met ons als je behoefte hebt om eens te praten. Dat kan via (beeld)bellen, maar het kan ook nog steeds ‘live’ in de praktijk, er is genoeg ruimte om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden!
 

Meer artikelen