Televisie is ontspanning?
18 september 2012
door Sandra van Scheijndel
Als psycholoog vind ik het boeiend hoe kleine dingen een groot effect kunnen hebben op mensen. Bijvoorbeeld het effect van zonneschijn op je humeur of het effect van een camera op het gedrag van mensen. Onlangs kwam ik een artikel tegen over het effect van televisie, wat mij inspireerde om deze blog te schrijven.
Toen ik nog in de verslavingszorg werkte, vertelde een collega mij dat ze niet meer naar het journaal keek. Ze merkte dat ze onrustig en somber werd van al die nare beelden. Het zal ongeveer in het jaar 2000 zijn geweest, nog voor de aanslagen van 11 september in elk geval. Ik vond het toen een beetje overdreven, maar nu denk ik er heel anders over.
Achteraf gezien was mijn vroegere collega bezig met wat ik nu mindfulness zou noemen: ze was zich bewust geworden van het (negatieve) effect van een voorheen vanzelfsprekende gewoonte, en ze koos ervoor om er anders mee om te gaan.
Vorige week las ik een artikel over een onderzoek naar het effect van schokkende beelden (bijvoorbeeld van terroristische aanslagen of oorlog).
De bevindingen van mijn vroegere collega werden bevestigd: uit het onderzoek bleek dat mensen die lange tijd hadden gekeken naar dit soort heftige beelden, achteraf meer last hadden van stress-klachten dan mensen die niet naar zulke beelden hadden gekeken. Lees het artikel
Niet dat ik tegen TV ben ofzo. Ik kijk graag televisieseries op DVD, op de laptop. Ik probeer te ‘genieten met mate’. Maar ik hoor het mezelf zeggen: “Zullen we nog 1 aflevering doen?!”
Het valt me de laatste tijd gelukkig op dat ik niet de enige ben die ‘anders’ kijkt naar het fenomeen televisie. Verschillende mensen vertellen me dat ze de TV niet hebben gemist tijdens hun vakantie, en dat ze er sindsdien bewuster mee omgaan.
Toch geldt nog steeds: veel mensen zijn zich er nauwelijks bewust van dat ze de TV meteen aanzetten als ze thuiskomen. Denk jij er nog wel eens over na of je het wel leuk vind wat je kijkt, en hoeveel uur je er dagelijks mee bezig bent?
Wil jij je ook bewuster worden van je vastgeroeste gewoontes, je negatieve gedachtenpatronen en je automatische piloot? Lees dan eens iets over mindfulness, of volg onze 8-weekse training. We starten 1 oktober weer!
Reacties
Wim, 23 september 2012 - Haha, de volgende over het endorfine-effect van gadgets?
Verstuurd vanaf mijn iPad naar jouw MacBook
Sylvia, 13 april 2015 - Ha Sandra, Ik lees net deze blog van jou uit de 'oude doos'. Het maakt de meerwaarde van mindfulness weer heel helder!
SP3 is een praktijk voor praktische psychologie. De werkwijze is oplossingsgericht en doeltreffend, de psychologen zijn nuchter: we houden het praktisch en concreet. Dat past goed bij de mentaliteit van de stad Rotterdam: handen uit de mouwen, aanpakken!
Lig jij er ook wakker van? Stress, relatieproblemen of midlifecrisis... Wij hebben de oplossing voor slapeloze nachten: download nu (gratis) het ebook Praktische psychologie - slapen