Mindful geïrriteerd

21 juli 2020 - door Sylvia Buschgens

De tijd waar we nu in leven vraagt dat we extra rekening met elkaar houden. Dat is niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend en vaker dan gewoon zal de irritatie wellicht toenemen. Om je heen… en in jezelf!  


Het irriteert wanneer anderen te dichtbij komen in de winkel of zich schijnbaar nonchalant niet aan gemaakte afspraken houden. Dat snap ik. Heb ik ook. Irritatie komt veel voor bij de mens.


Respect en verdraagzaamheid zijn nodig in de omgang met elkaar, vooral nu! Dus hoe kun je op een mindfulle manier omgaan met irritatie die je bij jezelf waarneemt. Onder het mom van: verander de wereld, begin bij jezelf! 

Irritatie is een milde vorm van boosheid. Zenmeester Thich Nhat Hanh (zie onderaan voor zijn boeken over mindfulness!) heeft een aantal praktische handvatten opgesteld die je kunnen helpen op een constructieve manier met je boosheid om te gaan. 

Wanneer iemand iets doet dat je irriteert:

1. Neem als het kan even een time out.  Je kan een paar keer diep ademhalen, maar het kan ook zijn dat je letterlijk afstand neemt om even tot jezelf te komen. 

2. Richt je aandacht op je lichaamssensaties; lokaliseer de fysieke kenmerken van de irritatie (gebalde vuisten, gespannen kaken, frons op je voorhoofd, versnelde adem etc..). Probeer ze op te merken zonder oordelen of ze weg te duwen, wat we vaak automatisch doen. In plaats daarvan sta je er bij stil en onderzoek je hoe ze voelen in je lichaam. Hoe intens is het en neemt die intensiteit toe of af als je er aandacht voor hebt? Verandert er iets? Verplaatst de spanning zich naar een andere plek, bijvoorbeeld van gebalde vuisten naar een knoop in je maag?

3. Kijk nu of je, in stilte en gewoon voor jezelf, kan benoemen wat je ervaart. Begin met een algemene beschrijving: boosheid. Maak het dan meer specifiek: irritatie, frustratie, ergernis of echte woede? Het kunnen noemen van het juiste woord kan voelen als het precies in het midden raken van de bal met een tennisracket.. “pang!”

4. Breng zo goed als je kan wat compassie naar jezelf, naar de irritatie. Het is normaal om je zo te voelen. Het hoort bij ons mens-zijn. We voelen dit allemaal wel eens. Zie of je het gevoel kan accepteren en omarmen. Zoals een liefdevolle ouder die haar stampvoetende kleuter niet afwijst, maar erkent en opvangt. Voel eens wat er gebeurt wanneer je de irritatie op deze manier tegemoet treedt. Wat gebeurt er?

5. Accepteer van jezelf dat er irritatie en boosheid in je zit en vergeef jezelf hiervoor. Hoe dichter je kunt zijn bij jezelf vergeven, hoe sneller je weer in balans komt. Vanuit die balans kun je de volgende stap zetten. Ga je in gesprek met de ander over wat je irriteert en wat het met je doet? Wat je graag anders zou zien? Of laat je het gaan? Allemaal oké. Belangrijk is dat je geen “oorlog” hebt ontketent. Niet tussen jou en de ander en nog belangrijker; niet in jezelf! Zelf-vergeving is het geheime ingrediënt van emotionele balans! 
(vrij vertaald uit het Engels)

Deze handvatten vragen wat oefening en het zal echt niet altijd lukken. Ook dat is menselijk! Het is wel de moeite waard om hier mee te gaan oefenen. Laten we leren onze emoties zelf te kunnen dragen zonder te vervallen in onverdraagzaamheid en afreageren op anderen. Tenslotte; ook de ander is maar een mens.

Veel succes met oefenen!

* Meer lezen:
- “Iedere stap is vrede” en “Omarm je woede” door Thich Nhat Hanh
- “Vrede kun je leren” David van Reybrouck en Thomas D’ Ansembourg (ook bekend van DWDD)

Merk je dat je emoties geregeld met je op de loop gaan? Schrijf je in voor de mindfulnesstraining. Mindfulness kan je helpen meer zicht en grip te krijgen op je denken én voelen. 



Meer info vind je hier op de website van SP3 en hier op mijn eigen website.

Wil je je aanmelden of iets vragen: mail me!

Meer artikelen