Het wordt weer zo'n dag

30 april 2015

- door Sylvia Buschgens

Ken je dat, dat je wakker wordt met zo’n onbestemd gevoel en dat er dan vervolgens ook nog eens van alles misgaat? De koffie die je in wil schenken druipt over de tafel en als je naar de keuken loopt om een doekje te halen stoot je je hoofd tegen het keukenkastje dat je vergeten was dicht te doen.
O, ja, denk je, het wordt weer zo’n dag! Zo’n dag waarop alles misgaat. Kon ik maar weer mijn bed in duiken, want deze dag is gedoemd te mislukken. Een sterk gevoel van onbehagen bekruipt je. Als je denkt aan de taken die op je liggen te wachten deze dag dan zakt de moed je in de schoenen. Ik ben nu al niks waard, laat staan hoe het straks zal zijn als ik.. (vul maar in; dat artikel nog moet schrijven, mijn cliënten te woord sta, een presentatie moet houden, de begroting moet verantwoorden etc..)

Iedereen heeft wel eens zo’n start van de dag. Het is niet leuk, maar om het nou je hele dag te laten bepalen? Dat kan anders.
Je kan jezelf eens flink toespreken; kom op, de dag is net begonnen, er kan nog van alles veranderen. Dit kan helpen, mits je jezelf een beetje vriendelijk benadert. Is het echter eerder een berisping in de zin van: kom op stel je niet aan en waarom ben je toch altijd zo negatief? Dan zal dit toespreken meer kwaad dan goed doen. Je focust wellicht wel weer op de dingen die je te doen hebt, maar dat akelige onbehaaglijke gevoel is er nog.
Je kan ook door blijven jakkeren en je misschien boos gaan maken om de onzinnige eisen die het werk aan je stelt en op het leven an sich. De dag wordt inderdaad steeds donkerder gekleurd..

Binnen de mindfulness is de visie dat het leven en dus ook de dag bestaat uit momenten. Dus ja, je had een rottige start van de dag, maar dat was maar een moment. Het volgende moment kan weer anders zijn. Dat klinkt heel simpel en misschien wat kort door de bocht. Laat ik het toelichten;
Een moment kan een moment blijven als je in het moment ziet en erkent wat er gebeurt.
Je merkt het volgende op bij jezelf:

  • Je bent opgestaan met een onbestemd gevoel.
  • Er gaan dingen mis
  • Je gedachten gaan met je op de loop. Ze gaan een kant op die weinig constructief is. (negatieve oordelen komen op en conclusies over jezelf en over hoe de dag gaat lopen..)
  • Je krijgt een rot gevoel en er komen nog meer negatieve gedachten
  • Je voelt je moe en lusteloos

Wanneer je met vriendelijke en niet-veroordelende aandacht je ‘denken’, ‘voelen’ en ‘fysieke sensaties’ waarneemt dan hoeft het bovenstaande rijtje niet te eindigen met een lusteloos gevoel. Het zou zelfs kunnen dat je perspectief 180% omdraait en je met een opgewekte stemming de deur uitstapt!

In een mindfulnesstraining leer je hoe je je aandacht heel specifiek op vriendelijke en niet veroordelende wijze kan brengen naar wat zich hier en nu voordoet. Opmerken wat het effect is van het vele denken dat wij doen op je lichaamssensaties is een belangrijk onderdeel. Je lijf is immers altijd bij de hand en ook bij uitstek de plek om spanning te ervaren, maar ook weer te kunnen laten varen. 

Wil je meer te weten komen over wat mindfulness voor jou kan betekenen? Schrijf je in voor een mindfulnesstraining of doe mee met een kennismakingsworkshop! Meer info en aanmelden: neem contact op met Sylvia Buschgens via mail of telefoon (06-21228650)

Meer artikelen

Reacties

Janneke, 30 april 2015 - Leuk blog Sylvia!

Mieke, 07 mei 2015 - Herkenbaar. Helder omschreven. Tijd voor een training Mindfulness!

Paulien, 20 mei 2015 - Klinkt goed, 'n mindfulle draai aan je dag geven!