Geen zin om op te staan

22 maart 2022

- door Sylvia Buschgens

Heel veel mensen hebben moeite met opstaan. Ook ik ben iemand die vaak liever blijft liggen dan uit zijn bed springt. Het bed is zo lekker warm en het lijf nog zo loom. Een andere werkelijkheid is een hoofd met een brein dat gelijk aan staat in de ochtend. Een brein met een to-do lijst.
Mijn brein ziet eigenlijk altijd beren op de weg en de dag beginnen valt daarom niet mee. Die beren brengen namelijk spanning en ander ongemak met zich mee met als gevolg dat een ander deel in mij zelf afhaakt en weer terug diep onder de dekens wil kruipen.   

Nu weten we door onderzoek dat onze hersenen erg dol zijn op kauwen op en herkauwen van negatieve gedachten. Gedachten die voortkomen uit ervaringen die we eerder hadden, maar ook uit verwachtingen voor de toekomst. Ons brein is van oorsprong een overlevingsbrein en is dus een kei in het signaleren en zich bezighouden met “gevaar” en andere ongemakken. 

Leuk om mee wakker te worden;  De wekker gaat en hup, je hoofd rent vooruit op allerlei zaken en liefst nog naar de moeilijke momenten van de dag!

In gesprek met mijn collega’s over het onderwerp opstaan bleek dat ook zij geen fan zijn van dat moment in de ochtend. Ze deelden met mij hoe zij toch gewoon elke dag hun bed uit komen. Dit zijn onze tips:

  • Sta gelijk op als de wekker gaat. 
  • Leg jezelf niet op dat je vrolijk moet zijn, of zin moet hebben in de dag. Begin gewoon aan de dag en zie wat er gebeurt. Je hoeft geen zin te hebben in de dag! Dat is oké. 
  • Ben, wanneer de wekker gaat, nog even stil. Merk je gedachten en gevoelens op, zonder oordelen en zonder er iets mee te hoeven doen. Wat er ook in je omgaat, het is oké. Breng je aandacht even naar je ademhaling. Ben met je aandacht hier en nu. Dit moment. Dan sta je op en komt er een volgend moment. En daarna weer een volgende.. etc. Laat je hoofd niet met je op de loop gaan.
  • Wordt wakker met muziek
  • Zet ’s avonds een thermoskan met thee naast je bed. Als je ’s ochtends wakker word schenk je jezelf eerst een kop thee in. Die is nog warm, echt!
  • Weet dat niet alleen jij opstaat, maar ook je buren, de stad om je heen. Gedeelde smart...

En ben een beetje lief voor jezelf in de ochtend. Wat gun ik mezelf vandaag?! Een schop onder mijn achterste en je zoekt het maar uit? Of toch liever een wat meer liefdevolle benadering voor jezelf in dit lastige overgangs-moment? Want dat is ook wat opstaan is. Een overgang van ergens in dromenland zijn naar het gewone leven hier en nu.

Misschien nog een tip om mee te nemen: schrijf aan het einde van de dag eens op wat nu de prettige momenten waren van deze dag. De verrassende, de aangename, dat wat je toch maar gedaan hebt, wat je onverwacht deed glimlachen etc.. Dit opschrijven in een boekje en geregeld terug lezen kan je brein in de ochtend wellicht wat op een ander been zetten; een been van vertrouwen en open nieuwsgierigheid voor deze nieuwe dag. Lees hier meer over in mijn blog: fijne momenten vangen.

 

Meer artikelen