Fijne momenten vangen

17 maart 2020

- door Sylvia Buschgens

Het is een druilerige natte dag wanneer ik deze blog schrijf. Geen weer om vrolijk van te worden. Maar het is maart en het zal niet lang meer duren of de lente kondigt zich aan. Hoe fijn is het om in het licht wakker te worden met door de gordijnen een straaltje zon!

In deze blog wil ik het hebben over de momenten van je dag die het leven aangenaam kleuren. Ik noem het bewust “momenten” omdat ik het heb over de kleine zaken die vaak gemakkelijk over het hoofd gezien worden en dus ook zo weer uit je geheugen verdwijnen. 
In ons brein is het zo aangelegd dat wij geweldig goed moeilijke, angstige, vervelende ervaringen blijven herinneren. Het blijft bij ons als een soort klittenband, terwijl prettige ervaringen van ons afglijden als boter van een anti-aanbak-laag in een koekenpan!

Je mag je brein en jezelf dus wel een beetje helpen om die prettige momenten en ervaringen tot je te nemen. Je kan dat op een aantal manieren doen.

1. Schrijf aan het einde van je dag de positieve, aangename, verrassende, okee momenten op. Neem daarvoor een klein notitieboekje. Noteer het volgende:
Waar was je tevreden over? Wie deed je glimlachen? Wat smaakte lekker? Wat deed je even ontspannen? Wat viel mee? Echt, ik weet het uit ervaring, je sluit je dag heel anders af.

2. Lees, wanneer je je down voelt, je boekje door. Lees van de afgelopen week, en misschien nog van een paar weken daarvoor. Ook hierbij is mijn ervaring dat het je ondersteunt. Het helpt om je leven in een ruimer perspectief te zien.  Er zijn wellicht problemen en tegenslagen in je leven (bij wie niet…) maar hee dit is er ook!

3. Doe een oefening in dankbaarheid. Deze oefening lijkt op de vorige, maar je hoeft er niet voor te schrijven. Het vraagt wel je aandacht en commitment (!) om de oefening minstens een week te doen. Je kan de oefening doen ergens in de avond, misschien voor het slapen gaan. Bedenk 10 dingen waarvoor je dankbaar bent. Bij kinderen heet het de tien-vinger-oefening. Voor elke vinger bedenk je iets waarvoor je dankbaar bent.
Je zult merken dat het eerst lastig is om tot 10 dingen te komen, maar oefening baart kunst. Het hoeven geen grote dingen te zijn, alhoewel je ook best stil kan staan bij het feit dat je een dak boven je hoofd hebt, een goed gevulde koelkast, in goede gezondheid verkeert, mensen kent die je liefhebt en andersom..

NB: het gaat bij deze oefeningen niet om positief denken of 'omdenken'!

Misschien ga je direct met deze ideeën aan de slag. Misschien kun je wat extra coaching gebruiken. Je bent van harte welkom bij mij (voor individuele mindful coaching en/of mindfulnesstraining) of bij een van mijn collega’s van SP3, neem gerust contact op! 

Meer artikelen