Eerst opruimen

1 februari 2019

- door Sylvia Buschgens

Iets wat ik veel hoor en je zult het vast herkennen is de uitspraak: “zolang mijn huis een puinhoop is kan ik niet ontspannen. Ik moet eerst opruimen!”

Het is een als…, dan… uitspraak en overtuiging. Ik snap het wel hoor. Het huis waarin ik woon met mijn vriend en twee kinderen is geregeld, of eigenlijk bijna altijd een puinzooi. En wanneer ik thuis kom na mijn werk, of een dag vrij heb dan staren al die spullen mij aan en roepen gewoon om actie.

Terwijl ik met veel tegenzin, puffend, zuchtend en klagend begin op te ruimen voel ik dat ik aan iets voorbij ga in mij zelf. De macht der gewoonte (in mindfulness de automatische piloot) heeft mij te pakken en op basis van een idee, een overtuiging die massaal wordt geloofd en uitgedragen, ben ik aan het opruimen tegen mijn behoefte van dit moment in.

Hoezo, je kan pas ontspannen als het opgeruimd is? Misschien ben je na het opruimen zo overspannen dat van ontspannen helemaal geen sprake meer is!

Kijk iedereen is natuurlijk anders en voor de een werkt het wel en voor de ander niet. Mijn beste vriendin is koningin opruimen. En weggooien. Zij leeft in een minimalistisch ingericht huis en ruimt op wanneer zij maar kan. Zij zoekt zelfs dingen om weg te kunnen gooien en kijkt geregeld verlekkerd naar mijn propvolle omgeving, want o, wat een genot om hier de bezem door te halen!

In het huis van mijn vriendin hangt inderdaad een serene sfeer en ik kom er tot rust.  Alleen… zij vaak niet! Helemaal niet!
En jij? Zou je eerst kunnen ontspannen, iets leuks of fijns voor jezelf kunnen doen en daarna opruimen? Of niet opruimen? Of maar een beetje?

Ik ga eerst mijn zangoefeningen doen, want dat vind ik leuk.

Waar aan geef jij de voorrang? Aan het opruimen met als risico dat de tijd voorbij is voor dat wat jou een zinvol en blij gevoel geeft? Het is jouw leven. Waar ligt je priori’tijd’?

De beste graadmeter ben je zelf. Wanneer de gedachte dat je moet opruimen zodat je ruimte kan ervaren in je opkomt, ga dan eens zitten en laat je aandacht voor een paar minuten naar binnen gaan. Wat is mijn stemming? Wat voel ik in mijn lichaam? Wat kan ik nu gebruiken? Rust? Misschien neem je een powernap (20 minuten 😊). Heb je behoefte aan ruimte voor iets leuks? Doe wat je leuk vindt eens eerst.. De gedachte dat je eerst moet opruimen voor je toe kan komen aan iets van ontspanning is ook maar een gedachte en gedachten zijn geen feiten!

Wil je leren om beter af te stemmen met jouw behoeften en gevoelens? Onderzoek eens of het volgen van een mindfulnesstraining iets voor je is. Je kunt de training in een groep doen, maar ook individueel.
Meer info over mindfulness bij SP3 vind je hier of stuur mij een mailtje via sylvia@sp3.nl

 

Meer artikelen