Blog over trauma

4 april 2013

door Sandra van Scheijndel

Onlangs had ik samen met collega Emilie een interessante kennismaking met een verloskundige van Praktijk de Luiermand  in Vlaardingen. De verloskundige vertelde dat zij een vrouw begeleidde die een eerdere traumatische bevalling had meegemaakt, en die nu zeer angstig was voor een volgende bevalling. Ze wilde met ons overleggen of zij kon doorverwijzen naar onze psychologenpraktijk en zo ja, wat voor soort behandeling er dan zou worden ingezet. We hadden een interessant gesprek over de verhalen die we tijdens onze loopbanen hadden gehoord, van zowel mannen als vrouwen, over de gevolgen van het meemaken van een heftige bevalling. Gelukkig kwamen we tot de conclusie dat we deze mensen vaak goed kunnen helpen!

Dezelfde avond was ik uitgenodigd voor een dansvoorstelling: L’Histoire du Soldat. De muziek van Stravinsky is geschreven in 1918, en gaat over een soldaat die getraumatiseerd terugkomt uit de oorlog. De dans * in combinatie met de tekst die erbij werd voorgedragen** was heel indrukwekkend! In beelden en woorden werd duidelijk waar iemand mee worstelt die aan het front verschrikkelijke dingen heeft gezien en afschuwelijke keuzes heeft moeten maken. Hoe moeilijk het is om dan terug te keren naar je geliefden, naar de ‘gewone’ maatschappij. Hoe moeilijk het is om erover te praten, terwijl je er voortdurend aan moet denken. Het verlamt je en maakt het tegelijkertijd onmogelijk om stil te staan. 

Zo werd ik op 1 dag 2 keer geconfronteerd met trauma, rond leven en dood. Het deed me realiseren hoeveel trauma er is, wat vaak niet gezien en gehoord wordt. De omgeving durft er na een paar keer niet meer naar te vragen, de getraumatiseerde persoon wil er niet wéér over beginnen. En ik bedacht me hoe dapper het is als mensen dan uiteindelijk wel de stap zetten om erover te praten. Maar misschien is het ook juist makkelijker om er met een vreemde over te praten, dan met je naasten?

Bij trauma, zoals het verwerken van een heftige bevalling, werken we in de meeste gevallen met EMDR, een bewezen effectieve, kortdurende behandeling die het verwerkingsproces opnieuw in gang zet. Vaak worden in 1-4 sessies enorme vorderingen gemaakt en kan iemand daarna weer zelf verder. Wij zetten deze techniek vooral in bij enkelvoudig trauma; als iemand last heeft van 1 heftige gebeurtenis uit het verleden.
Bij meervoudig trauma, zoals het meemaken van oorlogsgeweld, passen wij deze methode meestal niet toe, maar verwijzen we door naar instellingen voor complex trauma zoals Centrum 45.

* Dansgezelschap Club Guy & Roni

** Tekst geschreven door Judith Herzberg: “Het verhaal van Ikme”

Heb je een vraag over trauma of wil je reageren? Dat kan hieronder! Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen.

Eerdere blogs lezen? Klik hier

 

Meer artikelen

Reacties

Wim, 04 april 2013 - Haai Sandra,
Ik kan niet nalaten te reageren als je schrijft over waar je goed in bent en dans. Wat mooi dat je daarin dwarsverbanden legt! Ik google even op EMDR. Opvallend trouwens die afkortingen hè, EMDR, RET.. Thanx voor je blogpost.
Groet,
Wim

Sandra, 05 april 2013 - @ Wim: Altijd leuk om een reactie te krijgen, want dan weet ik dat het echt gelezen wordt! Ik vind wel dat ik voor mezelf een beetje moet oppassen dat ik niet alles wat ik meemaak ga psychologiseren...
;-)