Werken aan je relatie

4 augustus 2017

- door Janneke Rienstra

Het is zomer en veel van ons gaan de komende tijd met het gezin of partner op vakantie. Wat mij elk jaar opvalt is dat er na de zomervakantie altijd extra veel aanmeldingen zijn voor relatietherapie. Blijkbaar heeft de vakantieperiode veel stellen duidelijk gemaakt dat er relatieproblemen spelen die samen niet goed opgelost kunnen worden...

Binnen SP3 doe ik relatietherapie en werk ik met veel stellen die problemen ervaren in hun relatie waar zij zelf niet (meer) goed uitkomen. Er zijn meerdere redenen waarom relaties onder druk komen te staan, zoals het hebben van (jonge) kinderen, als kinderen het huis uit gaan, als een van de partners te veel werkt, als er een van beiden verliefd is geworden op iemand anders of vreemd is gegaan, als er gezinslid ziek is, enzovoort. Wat ik merk is dat de meeste relatieproblemen eigenlijk communicatieproblemen zijn. Slecht luisteren, onduidelijk zijn over verwachtingen, weinig aandacht voor elkaar, geen tijd maken om elkaar belangrijke dingen te vertellen, de ander als vanzelfsprekend ervaren, terugkerende irritaties; het draagt er allemaal toe bij dat je relatie oppervlakkiger wordt en dat je uit elkaar groeit. 
Wat ik jammer vind, is dat er stellen op intakegesprek komen die te laat om hulp vragen. Vaak spelen er al jarenlang problemen en zijn paren zo van elkaar verwijderd geraakt, dat er weinig of geen gevoel meer is voor elkaar en dat een van de partners er eigenlijk geen vertrouwen meer in heeft dat het goed kan komen. De liefde die er vroeger was, is om bepaalde redenen over gegaan. Helemaal schrijnend vind ik het als kinderen hiervan de dupe worden.

Mijn voorwaarde om te starten met relatietherapie is dat een stel allebei beseft dat er zaken niet goed lopen binnen hun relatie en dat zij er allebei voor 100% voor willen gaan om er samen uit te komen. En ik kan vertellen, dat als je er allebei echt voor wil vechten dat er dan in de therapie veel bereikt kan worden!
Om met een clich√© te eindigen: liefde is een werkwoord.  Een relatie blijft niet vanzelf goed gaan, daar moet je wel wat voor doen. Werk op tijd aan de problemen die spelen in je relatie, zodat een vakantie ook √©cht een vakantie is.

Meer artikelen

Reacties

Sylvia Buschgens, 31 augustus 2017 - Mooi en helder beschreven Janneke. Recht uit het hart!