Voornemens: je moet doen wat werkt!

15 februari 2021

- door Sandra van Scheijndel

Al sinds half januari is het een terugkerend onderwerp in sessies: mijn cliënten vragen zich af waarom ze het zo moeilijk vinden om de dingen te doen die belangrijk of goed voor ze zijn. Bijvoorbeeld de goede voornemens voor dit jaar, het lukt vaak maar niet om het te (blijven) doen.  Op zich is waarom een interessante vraag, maar ik denk dat het beter is om je af te vragen hoe je jezelf zo ver krijgt om het toch te doen, ook al kost het moeite. In deze blog lees je meer over hoe ik dat bij mezelf probeer aan te pakken.

Voor het eerst in jaren ben ik 2021 begonnen met een goed voornemen. In december was ik ontzettend moe doordat ik veel gewerkt had, en ik had enorm last van mijn rug door het zitten en door het (dankzij corona) niet meer sporten. En toen ik op de weegschaal ging staan, drong het tot me door dat er nu echt iets moest gaan gebeuren! Maar wat....?

In mijn hoofd bestaat al jaren het idealbeeld dat ik ’s morgens voor de wekker wakker word, en dan snel mijn hardloopkleren aan en heerlijk een half uur rennen. Maar in werkelijkheid heb ik een hekel aan opstaan en al helemaal aan hardlopen… Dat idee viel dus meteen af.

Tip 1: wees realistisch, kies een haalbaar doel (wat niet leuk is, werkt niet)

 

In de Kerstvakantie heb ik veel lange wandelingen gemaakt, wandelen is voor mij een makkelijke manier om meer te bewegen. Het schijnt gezond te zijn om dagelijks 10.000 stappen te zetten, dus dat werd mijn concrete doel en dat houd ik sinds begin 2021 bij, mijn iPhone telt mijn stappen in de app "Gezondheid". 

Tip 2: maak je doel concreet

 

Maar ik zag meteen ook al beren op de weg: echt lange wandelingen zijn tijdens werkdagen niet haalbaar. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar had ik wel veel lunchwandelingetjes gemaakt vanuit de praktijk, maar daar was in het najaar de klad in gekomen. Als het buiten regent en koud is, blijf ik liever dicht bij de verwarming! Hoe ging ik het dan nu wel voor elkaar krijgen?

Tip 3: bedenk van te voren wat er mis zou kunnen gaan, en hoe je die obstakels kunt omzeilen

 

Op 2 januari meldde een vriendin in een app-groep vol vreugde dat ze haar kinderen eindelijk aan het buitenspelen had gekregen, want ze had het spel Pokemon Go op hun telefoons gezet. Zelf ging ze dan ook mee om ze van internet te voorzien en om stiekem zelf ook Pokemons te vangen. Ik dacht meteen: “Ga ik ook proberen, wie weet helpt het mij ook om naar buiten te gaan!” 

In dit spel zie je jezelf op een kaart van je omgeving, en je kunt zien waar je een Pokemon kunt vinden die je nog niet hebt. Zo word je door het spel gestimuleerd om naar buiten te gaan. Ook krijg je punten voor het aantal kilometer dat je per week loopt en als je eieren vindt, kun je die uitbroeden door te wandelen. 

Ook had ik verschillende mensen al gehoord over de app “Ommetjes” van de Hersenstichting dus die installeerde ik meteen ook, en ik nodigde vriendinnen uit voor een wandelgroepje. Dat kan extra motiverend werken: wie heeft de meeste punten en loopt vooraan? Ik leerde een onverwachte competitieve kant van mezelf kennen!

Tip 4:  daag jezelf uit / beloon jezelf / zorg dat je een stimulans hebt!

 

Om het voor mezelf zo makkelijk mogelijk te maken om die 10.000 stappen te halen, ben ik naar het werk gaan lopen in plaats van fietsen. En tot nu toe, we zijn inmiddels al in de derde week van februari, hou ik het aardig vol! Zelfs toen het gesneeuwd had, ben ik blijven lopen.

Als extra stimulans is houd ik in mijn agenda mijn stappen bij:

Misschien zou het nog mooier zijn als ik al die apps niet nodig had om mijn beweging te pakken. Intrinsieke motivatie in plaats van externe belonende prikkels! Maar eigenlijk zeg ik dan tegen mezelf dat ik het nu niet goed genoeg doe. Dus in plaats daarvan zeg ik over mijn 10.000 stappen: Het gaat er niet om hoe je het doet, het gaat erom dat je het doet. 

Tip 5: je moet doen wat werkt! En dit werkt (voor nu in elk geval) voor mij!

En tip 6: blijf positief! Natuurlijk kan het altijd (nog) beter, maar complimentjes zijn veel leuker :-)

 

Extra tip - digitaal: Ik werd ook nog gewezen op de app Pacer, die stappen telt en waarin je doelen kunt stellen voor jezelf, of met een groep. Deze heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar hou ik wel in mijn achterhoofd.

Extra tip - lezen: De Slank Wandelaar door Nicolaas Klei, de schrijver van de supermarkt-wijngidsen die zichzelf 40 kilo slanker heeft gewandeld.

PS: is het je gelukt om tot hier door te lezen? Compliment! :-)

 

 

Meer artikelen