Vakantiestress!

20 juni 2012

door Sandra van Scheijndel

De laatste week voor mijn vakantie en mijn agenda is een chaos. Ik moet nog zoveel doen om alles netjes achter te laten, thuis en op het werk! Nog even een blog schrijven, nog even een afspraak tussendoor die echt niet kan wachten tot na de vakantie, nog even naar de drogist want ik heb geen zonnebrand meer, tijd tekort… STRESS!

Herkenbaar? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen pas kunnen ontspannen na ongeveer een volle dag op hun vakantieadres.

Stress is een aanslag op je weerstand, en dat is ook de reden waarom sommige mensen de eerste week van hun vakantie ziek zijn. Het kost je lichaam moeite om over te schakelen van hard werken naar relaxen. Het mobiele tijdperk maakt dat eerder moeilijker dan makkelijker, regelmatig hoor ik dat mensen tijdens de vakantie hun werktelefoon en -mail net zo vaak checken als wanneer ze thuis zijn. Niet verkeerd om bereikbaar te zijn, maar stel wel grenzen: geniet (van je vakantie) en werk met mate!

En ook de terugkeer naar huis kan voor stress zorgen, voor sommige mensen begint na een paar dagen al het piekeren over de terugreis. ‘Nog maar zoveel dagen, ik moet nu wel optimaal genieten’, maar genieten lukt juist niet als je het jezelf oplegt.
Een ruime meerderheid van de mensen ziet ook als een berg op tegen het weer beginnen met werken na de vakantie.

Ook de vakantie zelf kan voor stress zorgen. Je komt erachter dat op vakantie gaan met een collega misschien toch niet zo’n goed idee was, of je merkt dat je je partner niet veel meer te vertellen hebt nu je 24 uur per dag bij elkaar bent. Ieder jaar weer worden er, precies na de vakantieperiode, veel scheidingen aangevraagd.

Als ik het zo op een rij zet, lijkt het bijna alsof vakantie alleen maar stress en spanning geeft en van te voren al gedoemd is om te mislukken! Gelukkig is dat niet zo. Met een positieve en flexibele instelling kom je al een heel eind. Vorig jaar werd ik geinterviewd door Jorinde Hanse van het blad Kek Mama over waarom vakantie juist heel goed is , bijvoorbeeld voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en moeders (en vaders natuurlijk ook). 

Een paar tips om in ieder geval de pre-vakantie-stress binnen de perken te houden:

  • Hou er in je agenda rekening mee dat je op vakantie gaat. Dat wil zeggen: niet alleen de vakantietijd blokkeren, maar ook tijd reserveren in je agenda om dingen op je werk af te ronden en over te dragen. En reserveer in de week dat je terugkomt ook wat extra tijd om je mailbox op te schonen en om er weer een beetje in te komen.
  • Zorg dat je de dag voor je vertrek al helemaal vrij bent. Op die dag kun je je laatste was draaien, je laatste boodschap doen en rustig inpakken.
  • Bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn en bespreek dit met je reisgenoten (zeker als je nog niet eerder samen weg bent geweest). Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens de vakantie zelf.
  • Meer tips?

Fijne vakantie!

 

Meer artikelen

Reacties

Anja Hoekstra, 22 juni 2012 - Klinkt alsof je toch heel goed weet hoe het moet. Ik heb niet het idee dat jij zo vreselijk vaak je telefoon zult checken als je weg bent en dat moet ook niet. Als je maar wel af en toe aan ons denkt hoor. Heel veel plezier!!

Ellen Huijsmans, 22 juni 2012 - Fijne vakantie San! Zonder stress......en vooral heerlijk genieten!