Uitstellen, waarom eigenlijk?

26 april 2013

door Emilie Egberts

Het is voorjaar en de tijd van examens en tentamens komt er weer aan. In onze praktijk merken wij dat we regelmatig vragen krijgen rondom effectief studeren, plannen en motivatie. Gebrek hieraan kan leiden tot uitstelgedrag!

Maar uitstelgedrag komt niet alleen bij leren en studeren voor. We hebben allemaal taken die we liever niet doen, die we maar voor ons uit blijven schuiven tot we gestresst moeten constateren dat we te laat zijn begonnen. Ze zijn als een blok aan ons been en ergens zeurt er altijd een stemmetje dat de betreffende taak nog gedaan moet worden.

Uitstellen van taken is blijkbaar ‘mens eigen’ – hoewel we allemaal de nadelen ervan ondervinden, doen we het toch. Hoe komt dat toch?

Een veel voorkomende reden van uitstelgedrag is het niet interessant vinden van een taak. Met andere woorden: het onderwerp of de uitkomst heeft niet genoeg waarde dus motiveert niet. Er zijn genoeg leukere dingen te doen…

Tip 1: Zorg dat je een taak of de uitkomst ervan aantrekkelijk en leuk maakt, zodat je gemotiveerd bent om eraan te beginnen.

Ook stellen we vaak uit omdat we er geen vertrouwen in hebben dat het ons lukt om een doel te halen. Het zelfvertrouwen en de positieve verwachting ontbreekt.

Tip 2: werk aan je zelfvertrouwen en wees optimistisch! Onderzoek eventueel belemmerende gedachten die een positieve verwachting en zelfvertrouwen in de weg staan.

Tot slot is tijd een cruciaal begrip bij uitstelgedrag: wanneer een deadline wordt vastgesteld, lijkt het alsof we nog zeeën van tijd hebben. Het doel is abstract en de urgentie ver te zoeken. Echter, voordat je het weet worden maanden weken, weken dagen en moeten we terugvallen op een plan B.

Tip 3: verdeel het toekomstdoel in kleine stappen en werk deze subdoelen concreet uit zodat ze tot de verbeelding spreken.

Overige tips:
• Maak een realistische planning en vraag eventueel of iemand je ondersteunt hierbij.
Deel je doelen met een vriend(in) of familielid en spreek af dat deze persoon je mag aanspreken op de voortgang.
• Wanneer je een voor jou realistisch doel hebt behaald, beloon jezelf!
• Probeer iedere keer iets eerder te beginnen dan de vorige keer, als je merkt dat je een taak vaak uitstelt. Ook een kleine overwinning mag beloond worden!
• Zorg voor zo min mogelijk afleiding!
 
Meer lezen? Wij raden het boek Uitstelgedrag aan, geschreven door Piers Steel.

Heb jij ook een goede tip? Ik hoor het graag, dus laat hieronder een reactie achter!

Eerdere blogs lezen? Klik hier

Meer artikelen

Reacties

Herbert Verveer, 25 november 2014 - Ik heb het boek gelijk gereserveerd bij de bieb. anders komt er namelijk niets meer van.