Thaise wijsheden

28 juni 2017

- door Hanan Haddouch

In de afgelopen paar maanden ben ik in Thailand, IJsland, Marokko en Finland geweest. Mijn hobby is zoals jullie dus merken: reizen. Het belanden in een land met een totaal andere cultuur en natuur vormt voor mij een bron van kennis en wijsheden die ik mee kan nemen naar onze praktijk in Rotterdam. Zo waren er een aantal aspecten in Thailand die me opvielen en die me enorm zijn bijgebleven, die ik met jullie wil delen.

We kennen Thailand natuurlijk allemaal van de prachtige idyllische stranden, de hilarische scenes uit de film The Hangover, maar ook de verschrikkende beelden van de verwoesting door de enorme tsunami in 2004. Toen ik in Bangkok aankwam was het Thais Nieuwjaar, Songkran genaamd, wat ook wel het feest van het water wordt genoemd. Je zag overal op de straten opblaasbare zwembaden en iedereen liep rond met een enorm waterpistool of een emmertje water. Tijdens Songkran gieten (of schieten) mensen water over elkaar heen om elkaar een voorspoedig jaar te wensen. Ofwel, het is een compliment als je nat gespoten werd of als iemand met zijn emmer langs kwam en langzaam water goot over je hoofd en nek.

Water speelt in veel verschillende culturen een rol, waarbij rituele wassingen met water een symbool zijn voor het wegwassen van zondes en het wensen van een lang leven, welvaart, goede gezondheid en geluk. Ik moet toegeven dat ik me prima kon vinden in het starten van een nieuw jaar op dergelijke manier. Weg met de enorme lijst nieuwjaarsvoornemens die mensen nog meer prestatiestress geven. Weg met de rotjes en (illegaal) vuurwerk waarmee kinderen ieder jaar zichzelf en anderen verminken. Start een nieuw jaar of een nieuwe periode in je leven met (ongeforceerd) plezier! Omarm het “kind” in je, pak een waterpistool, spuit elkaar nat en lach vooral daarom (niemand werd boos op elkaar, het was een speelse manier om elkaar juist iets goeds toe te wensen). De toeristen die op dat moment in Bangkok waren genoten volgens mij zelfs nog meer van Songkran dan de locals zelf.

En zoals de start van een nieuwe periode in het leven vooral vrolijk en plezierig iss, is de rouwperiode bij het overlijden van je naasten vooral heel lang. Door de dood van koning Bhumibol is er een rouwperiode van een jaar afgekondigd in Thailand. Ik merkte bij de lokale bevolking dat zij het ook daadwerkelijk voelden als het verlies van hun eigen vader. Hij scheen ECHT geliefd te zijn bij veel mensen en ze praatten vol lof en liefde over hem.

Een rouwperiode van een jaar.... dat zet me aan het denken hoe wij hier in Rotterdam daarmee omgaan. Geven wij onszelf wel genoeg tijd om te rouwen bij het verliezen van iemand van je houdt? Soms lijkt het erop dat we in Rotterdam zo verwikkeld zijn in een prestatiemaatschappij, dat we zowel bij het starten van een mooie nieuwe periode (denk aan Nieuwjaar) als bij het overlijden en/of verliezen van iemand onszelf nog steeds zoveel druk geven om zelfs daarbij te presteren. Tijdens nieuwjaar is dat in het kader van de beste nieuwjaar doelen opstellen die ECHT behaald moeten worden (en dus veel extra druk geven) en bij het verliezen van iemand in het kader van zo snel mogelijk weer werken en je “normaal” voelen (en dus ook veel extra druk geven). Wellicht kunnen we hierover meer leren van andere culturen en gewoontes en wellicht wordt het dan ook “normaler” dat je na zoveel jaar later nog gewoon mag huilen over het verliezen van je dierbaren.

Meer artikelen

Reacties

Sadaf Qutbyar, 28 juni 2017 - Prachtig verwoord weer! Stuk over rouwperiode in Rotterdam, maar ook hier op mijn werk in Den Haag is erg herkenbaar. Mensen nemen een weekje 'verlof' om alles te regelen en zijn een week later weer op kantoor. Het wordt als iets goeds gezien, zo snel mogelijk weer aan de slag en hard werken. Vol bewondering wordt er naar je gekeken dat je, je ritme weer zo snel oppakt. Vol verbazing wordt er dan ook gekeken als iemand een jaar later toch instort, omdat die gene niet genoeg tijd heeft genomen om te rouwen. Rouwen is goed en niet iets om je over te schamen. Rouwen is nodig om zo echt verder te kunnen met je leven en niet na een aantal maanden toch in te storten, omdat je er eigenlijk nooit goed mee gedealt hebt. Verder heb ook ik echt genoten van het Thais nieuwjaar..een traditie die ook echt mag overwaaien hier naar Nederland en de rest van de wereld. Be happy, spuit water!

Sandra van Scheijndel, 05 juli 2017 - De waan van de dag regeert, zo lijkt het vaak. Het ene moment ben je nog druk met die lijst met voornemens, en het volgende moment is januari alweer voorbij en ben je ze allang vergeten... Het is niet voor niets dat veel mindfulness technieken uit het oosten komen, en ons leren om meer stil te staan bij het hier en nu.
Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet overal met je eens ben: ik vind het bij ons in Rotterdam veel te koud om midden in de winter elkaar met water te gaan besproeien! ;-)