Terugblikken en vooruitkijken

24 december 2012

door Janneke Rienstra

December is voor mij en voor veel mensen een drukke en gezellige maand. Naast het werk, zijn er de feestdagen, borrels, etentjes, enz.

Zo rond oud en nieuw is er echter bij mij ook elk jaar weer een moment van bezinning.  Wat is er allemaal afgelopen jaar gebeurd? Is het gelopen zoals ik had verwacht? Ben ik tevreden over hoe ik alles heb aangepakt? Welke dingen liepen goed en welke niet? Heb ik de doelen behaald die ik mezelf heb gesteld?

Het terugblikken op het afgelopen jaar helpt mij om weer plannen  te maken voor het komende jaar. Welke zaken wil ik het komende jaar veranderen en/of anders aanpakken? Dit leidt tot goede voornemens.

Ieder jaar starten miljoenen mensen het nieuwe jaar met een goed voornemen of ze stellen zich zelf een doel. Ieder jaar blijkt dat er van de vele goede voornemens of doelen die we ons zelf gesteld hebben weinig terecht komt. Na een aantal weken of maanden zijn de meeste gestelde doelen of voornemens al weer uit onze gedachten. Dit wil niet zeggen dat het geen zin heeft om goede voornemens te hebben: uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de drie mensen hun goede voornemens uitvoert!

Hierbij een aantal tips die kunnen helpen:

  • Goede voornemens volhouden begint met het goed definiëren van wat je nu echt wilt, wat de winst is en wat je er voor moet opgeven. De winst moet altijd groter zijn dan dat wat je in de huidige situatie hebt.
  • Kijk zo eerlijk en objectief mogelijk naar het doel dat je wilt halen. Wat is in de huidige situatie ondersteunend aan het goede voornemen? En ook, wat is op dit moment belemmerend om jouw goede voornemen te doen slagen?
  • Verdeel het doel in kleine, uitvoerbare en haalbare stappen. Geef hierbij ook een tijdspad aan en zet deze in je agenda.
  • Vier je successen! Iedere keer als je een stap haalt, sta daar dan even bij stil, geniet en beloon jezelf met iets leuks.
  • Bedenk dat als je echt iets wilt, dat je dit ook gaat lukken. Niet pas per 1 januari, maar nu meteen!

Andere tips om goede voornemens vol te houden?

Mede namens het team van SP3 wens ik jou een goed nieuw jaar toe waarin het lukt om je gestelde doelen te behalen!!

Meer artikelen