Stop dat brein!

24 december 2020

- door Sylvia Buschgens

In de herfst deed ik een stilte-retraite. Ik heb mij samen met 12 anderen en een trainer 5 x 24 uur stil gehouden. Vijf dagen helemaal stil met een programma van afwisselend zit- en loopmeditaties.
Als ik hier over vertel dan reageren mensen vaak met bewondering gemengd met afkeer. Helemaal stil? Dus je mag niks zeggen? Ook niet tijdens het eten? Kun je daarna nog praten? Anderen reageren zo: Wat een rust! Het lijkt me heerlijk om 5 dagen stil te zijn..  

Ik denk eigenlijk dat de eerste groep die met (openlijke of meer verkapte) afkeer reageert op het idee van 5 dagen helemaal stil zijn, zich meer realiseert wat stil zijn betekent. Helemaal stil zijn wil namelijk niet zeggen dat het daarboven in je hoofd (je brein) stil is.
In de stilte is er héél veel denken. Dat was er al, want je brein babbelt continue op de achtergrond, maar nu merk je het op! Dus volledige rust…..? Nee. Of ja, er is wel kalmte, maar daar wordt gedurende de meditaties hard aan gewerkt. De persoon die mediteert is wakker en alert. Ziet zijn brein andere kanten op gaan dan gewenst en stuurt de aandacht vriendelijk doch beslist, steeds weer terug naar een vast punt zoals de adem. Dat vraagt om vastbeslotenheid, geduld, vertrouwen en ook de bereidheid om steeds weer opnieuw te beginnen.  

Wanneer je mediteert kun je met milde aandacht aanschouwen wat er aan gedachten en gevoelens langskomen. Er kunnen leuke gedachten komen uiteraard, maar vroeg of laat komen er in een langere stilte gedachten langs die ongenoegen of bijv. verveling oproepen. Waarom stil gaan zitten wanneer je dit tegen komt? Omdat je de gekke sprongen en het universele karakter van het brein zo leert kennen! En omdat je zo gaat zien dat je niet alles klakkeloos hoeft aan te nemen van wat je brein je vertelt!

In het dagelijks leven missen we die aandacht. We zijn vaak te druk. Dan kunnen we gevangen raken in ons denken. En als dat denken negatief van inhoud is dan is dat zeer onaangenaam. Ons denken kan ons somber maken, doen afhaken bij een uitdaging in ons leven, ons een negatief zelfbeeld aanpraten of opjagen tot we er bij neer vallen.  Je brein leren kennen en een halt toe kunnen roepen is een groot goed. Je hoeft niet alles te geloven wat je hoofd je vertelt!

Wat kun je doen?

  • Een mindfulnesstraining volgen. 
  • Minstens 3x per dag even stoppen met wat je aan het doen bent en je aandacht brengen naar wat je denkt, voelt en waarneemt in je lichaam. 
  • Minder activiteiten plannen op de dag.
  • I.p.v. Social media, ga even zitten en volg je adem. Evt. met de handen op je buik.
  • Een vol hoofd? Merk je op dat je een vol hoofd hebt. Dat er veel gedachten zijn, terwijl er niets is waarover je moet nadenken nu, omdat je staat te koken, te wachten in een rij? Stop dit denken door het te benoemen: denken, denken. Richt je aandacht dan op je adem en je lichaam. Ben je bewust van je lichaamshouding.
  • Vertragen, langzamer bewegen en elke handeling die je doet met aandacht volgen. Yoga of Tai-Chi kan je dit leren.
  • Een mindfulnesstraining volgen! 😉

Ter afsluiting wil ik zeggen dat de retraite mij opnieuw heeft doen beseffen hoe dominant ons denken is en dat dit denken om begrenzing vraagt. Omdat het alle kant uit kan gaan en het dan niet langer in dienst is van mij als mens, maar met me op de loop gaat met alle gevolgen van dien. Dat begrenzen dat kunnen wij zelf doen! Het begint bij het erkennen en benoemen van de manifestatie denken. “Denken, denken.”  Zonder in te gaan op de inhoud van de gedachten. En ben hier en nu. Ik kan je zeggen, dat geeft een hoop rust!

Wil je meer weten over mindfulness en meditatie? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ook ben je van harte welkom om mee te doen aan een mindfulnesstraining. Zie voor meer info ook www.sylviabuschgens.nl

Meer artikelen