Social media zijn slecht! Of juist niet?

1 januari 2018

- door Sandra van Scheijndel

Social media, welke gebruik jij en hoe ga je ermee om? Zit je op Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram, of misschien wel allemaal? Hoeveel volgers heb je, en hoe vaak kijk jij per dag?

Als psycholoog hoor ik mensen soms zuchten dat het lijkt alsof iedereen een veel boeiender leven heeft dan zij. “Zit ik op vrijdagavond op de bank in mijn joggingpak met een pizza, terwijl de rest van de wereld naar gave feesten gaat of een weekend weg is naar een hippe stad”. Onlangs hoorde ik ook iemand zeggen dat ze niets interessants had om te posten, maar dat ze wel de druk voelde om dat minstens eens per dag toch te doen, want dat deden haar vrienden ook.
Toen ik een week of twee geleden dit artikel tegenkwam, over het risico van passief gebruik van Facebook, dacht ik dus ik dat ik dat voor mijn werk wel goed kon gebruiken. Zelfs Facebook raadt Facebook af! ;-)

Als je geen zin hebt om het artikel te lezen: de strekking is dat het passief gebruiken van Facebook negatieve gevoelens als depressie en eenzaamheid kan versterken, maar dat actief gebruik juist het gevoel van sociale verbinding bevordert.

Bijna twee jaar geleden schreef ik een blog over de voor- en nadelen van gamen, en in mijn beleving is dit verhaal eigenlijk een vervolg daarop. Het gaat er niet om of je social media wel of niet gebruikt, of welke social media je precies gebruikt, maar het gaat er vooral om HOE je ze gebruikt. 

Voel je de druk om elk moment op de dag te checken of je niets mist, of heb je voortdurend het gevoel dat je iets moet posten? Ook onder het eten, tijdens het autorijden of midden in de nacht? Dan hebben de social media misschien meer grip op jou dan andersom. Doe het dan eens lekker bewust een dagje niet (of een week, of een maand!). Of zet in elk geval de pushmeldingen uit, zodat je niet continu seintjes binnenkrijgt.
Ikzelf heb juist ook positieve ervaringen met social media. Het is voor mij een manier om dingen met anderen te delen en het zet me aan om nieuwe dingen te ontdekken. Het kan ontzettend inspirerend zijn om via social media mensen te ontmoeten die met dezelfde dingen bezig zijn als ikzelf, die ik misschien in het dagelijks leven nooit zou tegenkomen. En deze online vriendschappen kunnen net zo ‘echt’ zijn als de band die je hebt met mensen waar je in het dagelijks leven mee omgaat. Zoals mensen vroeger ‘penvrienden’ hadden, waarmee ze diepgaande gesprekken voerden op papier, zo kan dat online ook gaan.

Omdat ik er zelf zulke positieve ervaringen mee heb, en omdat we het als praktijk belangrijk vinden om onze kennis te delen, zijn we nu ook vindbaar op Instagram, voor quotes, tips en praktijknieuws. Ik hoop je daar te zien! #psycholoogrotterdam

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je reageren? Dat kan hieronder! Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen.

Meer artikelen