Ruimte ervaren in de drukte

11 oktober 2017

- door Sylvia Buschgens

Ik wil het over ruimte hebben. Over ruimte maken voor jezelf, over ruimte voelen in je zelf. Maar als ik het woordje zo zwart op wit zie dan denk ik aan de ruimte van André Kuipers, aan de ruimteplaatjes van de AH! Hahaha… dat dit gebeurt is ook niet zo gek met twee meiden in huis die alles verzamelen wat los en vast zit, ook plaatjes van genoemde actie, waardoor de ruimte in ons huis dan ook steeds kleiner en kleiner wordt!

Hoe creëer jij ruimte in dit volle bestaan? Moet je letterlijk een lege agenda hebben, of op zijn minst een paar uur daarin, of kun je ruimte ervaren terwijl je ergens mee bezig bent? Sommigen noemen dat een flow. In een flow raak je een besef van tijd tijdelijk kwijt. Je gaat ergens helemaal in op en meestal voelt dit fijn of productief.

Ruimte ontstaat ook door letterlijke afstand. Weg van het gewone dagelijkse leven. Alle beslommeringen blijven thuis en jij zit op de camping met je voeten in een kabbelend koud riviertje en de zon op je bol. Zo’n tweeëneenhalve maand geleden was ik met mijn gezin nog in Zuid- Frankrijk. Heerlijk! Wat een ruimte hebben ze in dat land! Terwijl we daar door heen sjeesden bedacht ik steeds hoe heerlijk het moet zijn als je in die weidsheid woont. Je hebt toch alle dagen een gevoel van vakantie? Dat natuur je een gevoel van rust en ruimte geven en dus een positief effect hebben op je gezondheid is onderzocht. Zelfs plaatjes ervan brengen je kalmte en rust. 

Die ruimte, wow! Die ruimte gaf mij een enorm gevoel van rust en ook een gevoel van deel uit te maken van een groter geheel. Alle futiliteiten waar ik me anders druk om zou maken verdwenen op de achtergrond. Grootse plannen welden in mij op. Als ik thuis kwam dan zou ik… Leuk he, ervaar je ruimte, ga je die onmiddellijk opvullen met nieuwe plannen!
Maar goed, eenmaal thuis gekomen stond ik in de rommel van de kampeerspullen met het vooruitzicht van een verbouwing..(waar we nu midden in zitten).  De zolder moest leeg maar stond nog vol met ouwe zooi… de gang moest gestript worden en weg was het gevoel van ruimte.

Misschien toch eens proberen om in de ochtend mijn meditatie te doen. Mindfulness-meditatie doet een gevoel van ruimte in jezelf, een gevoel van vertrouwen en kalmte, vergroten. Het moet toch geweldig zijn om de dag zo te beginnen?
Helaas is dit echt teveel gevraagd. Helemaal nu de donkere dagen er aan komen en de kinderen nog altijd om 8.30 uur op school moeten zijn! Ik hou het dus bij ademruimtes (korte momenten van aandachtig ademhalen) en doe zo nu en dan een langere meditatie wanneer ik de tijd heb.

Als meditatie kies ik geregeld voor de bergmeditatie. In deze meditatie concentreer je je op het beeld van een berg en later stel je je voor dat je zelf de berg bent. Een majestueuze berg. Een berg die ongeacht de (weers)omstandigheden in al zijn kracht aanwezig blijft. Ik vind het een mooie meditatie. Het zet me letterlijk op de grond door met mijn aandacht en adem naar de zwaartekracht te gaan. Ik zit als een berg! Gedachten en gevoelens zijn als de regen en de wind. Ze mogen er zijn en als berg blijf ik onwankelbaar en stevig zitten.

Op YouTube kun je vast en zeker een bergmeditatie vinden. Bijvoorbeeld deze van Mindfulness-Holland. 
Probeer maar eens en laat me weten wat jouw ervaringen zijn!

Heb je belangstelling voor een mindfulnesstraining? Neem contact op! We starten weer op 1 en / of 3 november.

Meer artikelen