Rouwverwerking

5 november 2018

- door Janneke Rienstra

Als een dierbare overlijdt, laat dit een grote leegte na. In het begin is het vaak moeilijk te bevatten dat de overledene echt weg is en nooit meer terugkomt. De wereld staat de eerste tijd even stil, het doet intens pijn en er kunnen verschillende emoties naar boven komen zoals verdriet, ontkenning, woede, ongeloof, schuldgevoelens en angst. Dat zijn allemaal heel normale emoties die horen bij het rouwproces. De beste manier om te rouwen, bestaat niet. Rouw is namelijk een individueel en persoonlijk proces. Ook bestaat er geen tijdsbestek voor. De ene persoon wil het liefst alleen in bed blijven liggen en bezig zijn met het verdriet en het gemis. De andere persoon richt zich vooral op het werk of andere bezigheden, om het verlies niet zo sterk te hoeven voelen. De één voelt zich het prettigst door vaak te praten over de overledene, bijvoorbeeld met familieleden, vrienden of collega’s. Anderen schrijven hun gevoelens liever op, verwerken zaken in muziek of kunst, of voelen zich getroost wanneer zij een bos- of strandwandeling maken. Iedereen maakt zijn eigen rouwproces door en daarin is er geen goed of fout.

Hoeveel verdriet en pijn je als nabestaande ook hebt, er komt een dag dat er weer ruimte komt voor het leven zelf: vrienden, werk, familieleden en hobby’s. Dit betekent niet dat je iemand dan niet meer mist of dat je probeert om de overledene te vergeten. Het betekent wél dat je probeert om je leven in te richten zonder deze persoon om je heen. Wanneer dit niet gebeurt, kan het zijn dat de rouwverwerking gestagneerd is. Als bijvoorbeeld het overlijden jaar na jaar op de voorgrond staat, er allerlei lichamelijke klachten en / of depressieve klachten ontstaan of als mensen structureel weigeren om het overlijden onder ogen te zien. Psychologen spreken in dat geval over gecompliceerde rouw.

Bij SP3 begeleiden wij cliënten die behoefte hebben om op een actieve wijze bezig te zijn met rouwverwerking en / of die merken dat de rouwverwerking stagneert. Dit doen wij onder andere door gesprekken te voeren over de overledene, foto’s te bekijken, stil te staan bij het gemis en door samen verschillende rituelen te bedenken die kunnen helpen om beter afscheid te nemen. Rouwen is een heel persoonlijk traject, maar deze methoden en technieken kunnen cliënten verder helpen. De pijn wordt verzacht en het verdriet verandert, waardoor er beter met het gemis kan worden omgegaan.  

Wil je contact met een psycholoog over rouw? Stuur ons een mail!

Meer artikelen