Relatietips

31 januari 2022

- door Janneke Rienstra

Bij SP3 begeleid ik stellen die aan hun relatie willen werken. Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat deze stellen hierbij hulp zoeken. Vaak is de liefde die aan het begin van de relatie sterk aanwezig was, minder geworden. Stellen kunnen uit elkaar gegroeid zijn door bijvoorbeeld ruzies. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat er sprake kan zijn van communicatieproblemen en dat de verbinding met elkaar minder sterk is geworden. Bij relatietherapie zoeken we gezamenlijk naar de oorzaken van deze problemen, kijken we of er ingesleten patronen zijn te herkennen en werken we toe naar oplossingen.

foto van Pixabay

Samen oud worden en dat je het dan ook nog gezellig hebt samen, dat is toch het doel. Met Valentijsdag om de hoek geef ik graag een aantal tips die kunnen helpen om een relatie goed te houden en/of te verbeteren:

  • Breng tijd samen door: Even geen smartphone, tablet of wat voor scherm dan ook. Gewoon genieten van elkaars gezelschap. Onderneem daarbij activiteiten die jullie allebei leuk vinden. Dit kan een gezamenlijke hobby zijn, maar ook een wandeling, een spelletje, ergens lunchen, naar een museum enz.
  • Geef elkaar complimenten: Zie je partner niet als iets vanzelfsprekends. Toon waardering voor elkaar en laat het merken als het je opvalt dat je partner iets heeft gedaan waar je blij mee bent.

  • Praat met elkaar: Geef elkaar aandacht, toon interesse in de ander, stel vragen, luister goed en leef met elkaar mee.

  • Toon affectie: Laat merken dat je om je partner geeft door bijvoorbeeld een knuffel of kus te geven.

  • Maak dingen bespreekbaar: Geef het aan als er zaken zijn die niet goed lopen. Probeer dan de ander niet van alles te verwijten, maar geef aan wat jouw behoeftes zijn. Het is voor je partner moeilijk te raden wat er bij jou speelt of wat je graag wilt, als je dit niet uitspreekt.  

  • Neem ook tijd voor jezelf: Het is belangrijk om dingen samen te doen, maar daarnaast is het ook belangrijk om eigen activiteiten te doen en ervoor te zorgen dat jijzelf goed in je vel zit.  Dit heeft namelijk een positief effect op je relatie. 

 

Meer artikelen