Psycholoog kijkt Temptation Island

10 april 2018

- door Hanan Haddouch

De afgelopen weken was ik, net als veel andere mensen in Nederland en België, aan de buis gekluisterd om de ontwikkelingen te volgen van Temptation Island en met name de avonturen van Tim. Voor wie er niet naar kijkt: Tim deed mee aan het programma met zijn vriendin en was vastbesloten om de relatietest te halen en zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Echter viel hij na een paar dagen op het prachtige Thaise eiland volledig voor de verleidster Cherish. En sindsdien spreken we over 'Timtation'.

De kijkers van het programma waren zo boos en ontdaan door het gedrag van Tim en zijn uitgesproken persoonlijkheid, dat er binnen een mum van tijd enorm veel memes online verspreid werden over hem. Sommige mensen gingen zelfs nog verder en hebben hem ook daadwerkelijk bedreigd. Kortom, Tim staat in de spotlight, en iedereen lijkt zich af te vragen: waar komt het gedrag van Tim opeens vandaan?”.
Voor mij als psycholoog is één ding zeker, vooral na het zien van de huiluitbarstingen van Tim, waarin hij aangeeft dat hij zijn vriendin echt niet wil kwetsen: Tim is een gevoelsmens.

In onze praktijk maken we vaak gebruik van de psychologische theorie over Denken – Voelen - Doen, die inzicht geeft in waarom mensen vastlopen in hun leven. Collega Sandra van Scheijndel heeft een interessante youtube video gemaakt waarin de theorie wordt uitgelegd. Je hebt alle drie de factoren nodig om beslissingen te nemen en gebalanceerd te leven, maar bij veel mensen is dit systeem uit balans, en bij Tim misschien ook. 

Waar het in mijn ogen bij Tim heel erg op lijkt is dat hij beslissingen neemt vanuit zijn gevoel en behoeftes, en hij onderneemt aan de hand daarvan gelijk actie. Zijn behoeftes lijken in zijn ogen ‘de belangrijkste behoeftes van de wereld’ en daar gaat hij dus voor.
In onze ontwikkeling, ergens in de kindertijd, horen we te leren dat onze behoeftes niet altijd het allerbelangrijkste zijn, en dat onze ouders niet gelijk zullen opstaan als je aan het krijsen bent. Veel mensen hebben het tegenovergestelde van het
disbalans van Tim, waarbij zij juist hun eigen behoeftes erg onderdrukken en daardoor niet goed in contact staan met hun eigen gevoel. Dit uit zich vaak in dat mensen het moeilijk vinden om te benoemen of aan te voelen wat überhaupt hun behoeftes zijn en wat ze écht willen of belangrijk vinden. Daar heeft Tim in ieder geval geen last van, maar de disbalans van Tim lijkt voornamelijk te zitten in het meenemen van component denken: hij neemt beslissingen op basis van zijn eigen gevoel en behoeftes van dat moment. Voor de kijkers vertoont hij met zijn impulsiviteit vooral roekeloos en onbegrijpelijk gedrag.

Een andere voor mij interessante vraag is echter ook hoe het komt dat kijkers zich dan zo laten meeslepen door het zien van zijn gedrag dat ze hem daarvoor ook daadwerkelijk bedreigen. Zou dit kunnen betekenen dat deze kijkers wellicht ook geen goede balans hebben tussen hun Denken Voelen en Doen?

Ik ben benieuwd of jullie ook hebben gekeken, en wat jullie ervan denken! Je kunt hieronder een reactie achterlaten (je mailadres wordt niet getoond)

Meer artikelen