Psycholoog kijkt Anita wordt opgenomen

16 maart 2015

door Janneke Rienstra

Regelmatig heb ik intakegesprekken met nieuwe cliënten. Veel cliënten geven dan aan het spannend te vinden om een intakegesprek te hebben met een psycholoog en ook dat zij hebben getwijfeld om een afspraak te maken. Als ik hier op doorvraag, blijkt er vaak een vooroordeel te heersen bij cliënten en bij de mensen in hun omgeving. Opvattingen als: ‘Als je naar een psycholoog gaat, dan ben je wel erg in de war en/of gek’, maar ook: ‘praten over je problemen helpt toch niet om ze op te lossen!?’ of mijn favoriet: ‘ik had verwacht hier op een sofa te moeten liggen’. Na een intakegesprek merk ik vaak dat cliënten opgelucht zijn en blij dat ze de stap hebben gezet. Eindelijk is er naar hun geluisterd en blijken er mogelijkheden te zijn om aan de slag te gaan met zaken waar zij al lange tijd tegen aanlopen. Ik verbaas mij over de opvattingen die er heersen, want ik ga er vanuit dat iedereen meerdere keren in zijn of haar leven vast loopt en hulp kan gebruiken om hier uit te komen.

Toch merk ik dat ikzelf ook bepaalde opvattingen heb, maar dan over de psychiatrie. Voor mij is dat een onbekende wereld, waar ik wel ideeën over heb. Maar kloppen deze ideeën eigenlijk wel? Sinds half februari is het programma ‘Anita wordt opgenomen’ op NPO1 te zien. In deze zesdelige serie maakt Anita Witzier kennis met de patiënten van een open en gesloten afdeling van twee psychiatrische klinieken. Anita probeert te achterhalen wie de mensen zijn die er worden opgenomen en behandeld. Zijn het rare mensen? Is het eng? Of wordt er ook gelachen?  Anita Witzier: “De psychiatrie is voor veel mensen taboe en onbekend maakt onbemind. Daarom vind ik het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. In dit programma maken we van dichtbij mee wat er achter de deuren gebeurt bij een psychiatrische kliniek. Ik hoor de verhalen van mensen, leer hun problemen kennen en begrijpen en zie hoe hun situatie zich ontwikkelt. We hopen op deze manier de onwetendheid over mensen met een psychische ziekte weg te nemen zodat er meer begrip ontstaat”.
Op dit moment heb ik 2 afleveringen gezien en ik moet zeggen dat ik het erg boeiend vind. Mensen zoals jij en ik vertellen daarin hun verhaal en zijn door verschillende omstandigheden in de psychiatrie terecht gekomen. Het maakt duidelijk dat het iedereen kan overkomen en dat hulp, therapie en medicijnen positieve effecten hebben.
Heel toevallig was ik een paar weken geleden aanwezig bij de opnames van DWDD en was Anita Witzier te gast om over deze serie te vertellen. Ook hierbij werd duidelijk dat veel mensen blij zijn dat ze voor een groot publiek hun verhaal kunnen doen en kunnen laten zien hoe het er in het echt aan toe gaat in de psychiatrie.

Als je goed zoekt op onderstaande foto’s, dan kun je mij terugvinden! :-)

 

Meer artikelen

Reacties

Sylvia, 23 maart 2015 - Leuke Blog Janneke! Goed onderwerp. En ja ik zie je zitten hoor bij DWDD!