Psychologie in woorden en beelden

2 januari 2019

door Sandra van Scheijndel 

De beste wensen voor 2019!

Het is alweer 2 januari nu ik deze blog online ga zetten, dus eigenlijk ben ik een dag te laat hiermee: het schijnt namelijk dat veel mensen 1 januari doorbrengen met het lekker Netflixen of op een andere manier filmpjes kijken. En daar ben ik helemaal niet tegen (ondanks wat je misschien in eerdere blogs hebt gelezen). Lekker filmpjes kijken kan heel ontspannen zijn.

Maar het kan ook heel leerzaam zijn, want soms zeggen beelden meer dan duizend woorden. En aan de hand van een voorbeeld begrijp je soms de theorie ineens veel beter. Althans, zo werkt het voor mij. De meeste mensen die ooit bij mij in behandeling zijn geweest, weten dat ik dol ben op voorbeelden, vergelijkingen en metaforen. En als ik echt op dreef ben, ga ik tekenen tijdens een sessie om dingen uit te leggen. Uiteraard geef ik die tekeningen aan het eind van het gesprek mee aan mijn cliënt… en ja, stiekem hoop ik dat die dan boven het bed worden gehangen :-)

Een van de leukste dingen die me is overkomen in 2018, is dat ik een tekening terugkreeg van iemand, nadat ik het balansmodel had uitgelegd in een sessie. Die tekening prijkt nu in mijn kantoor.
 

Als je wilt weten hoe dat balansmodel en mijn uitleg daarvan er uit ziet, dan kun je dit filmpje van mij bekijken. Eigenlijk is dit mijn eigen versie van de theorie over de kernkwadranten. Op de website vind je ook nog 3 andere filmpjes van mij waarin ik andere theorieën uitleg, over denken – voelen – doen (2x) en over het versnellingenmodel.

Het lijkt me geweldig om voor onze praktijkwebsite nog veel meer van zulke filmpjes te laten maken, maar tijd en middelen daarvoor zijn beperkt. Daarom deel ik ook regelmatig links naar filmpjes die ik zelf leuk en leerzaam vond.

Hieronder vind je er een paar die ik regelmatig gebruik. Welke raakt jou? En heb je misschien nog tips waar ik anderen weer mee zou kunnen helpen? Ik hoor het graag, dus laat hieronder een reactie achter! (NB je mailadres wordt niet vermeld maar is nodig om je reactie te bevestigen)

The Struggle Switch (engels) – over worstelen met je emoties 

De hersenen snappen het woordje ‘niet’ niet – over dat wat je aandacht geeft, groeit 

The power of introverts (met ondertitel) – over hoe het werkt om introvert te zijn

De kracht van kwetsbaarheid – je hoeft niet altijd sterk te zijn

Ik wens je veel kijkplezier!

Meer artikelen

Reacties

Wim, 02 januari 2019 - Hey Sandra,
Jij ook de beste wensen. Wat een mooie manier om jou te danken voor de inzichten die je hebt gegeven. Toch bijzonder hoe je met je werk mensen kunt raken. Bijzonder ook om Brené terug te zien in de voorbeelden die je geeft. Het is doodeng om kwetsbaar te durven zijn, maar geeft ook een krachtige ervaring. Ik vind Ken Robinson over het leren van fouten erg confronterend. Onmiskenbaar waar, maar moeilijk om durven toe te laten. https://youtu.be/iG9CE55wbtY Zo maken Robinson en Brown een elkaar versterkende combinatie van inzichten. Dit jaar maar eens proberen om ze irl samen te voegen?
Groet,
Wim