Paniek!

19 november 2019

afbeelding: Pixabay

- door Janneke Rienstra

Bij SP3 komen regelmatig cliënten die last hebben van paniekaanvallen. Bij deze cliënten gaat op bepaalde momenten het hart opeens als een razende tekeer, breekt het zweet uit, worden ze duizelig en worden ze overmand door heftige angstgevoelens om bijvoorbeeld de controle te verliezen of dood te gaan.  Dit kan gebeuren op bepaalde plekken zoals een lift, op een feestje of als het druk is, maar ook gewoon als iemand rustig thuis op de bank zit. Belangrijk om te weten is dat de gedachten ervoor zorgen dat er paniek ontstaat.

Stel voor dat je merkt dat je hart onregelmatig klopt. De ene persoon zal denken: ‘dit is niet normaal, ik krijg het helemaal warm, straks krijg ik een hartaanval en ga ik dood!’. De kans is groot dat er meerdere lichamelijke reacties komen en er paniek ontstaat. Een ander persoon zal denken: ‘dat gebeurt wel vaker en dat komt zo weer goed’ en gaat verder met de orde van de dag. Bij deze persoon zal er niks aan de hand zijn en geen paniek ontstaan. Kortom, hoe je denkt bepaalt hoe je je voelt. Als je je gespannen voelt en angstig wordt, ga dan na wat je gedachten zijn en of deze wel kloppen. Vervolgens kan je meer realistisch gaan denken, waardoor de angst of paniek zal afnemen.

Een ander verschijnsel bij angst of paniek is, dat de ademhaling snel en oppervlakkig is. Hierdoor denkt je brein dat je je in een stressvolle situatie bevindt en blijf je je angstig voelen. Door diep en rustig naar je buik adem te halen, kalmeer je en laat je je brein weten dat er niks ergs aan de hand is.

Verder is het ook verstandig om tijdens een paniekaanval niet te verstijven en stil te blijven zitten/staan, maar juist in beweging te komen. Je verlaagt hiermee de stresshormonen en je leidt jezelf af. Dus ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, traplopen, dansen, enzovoort.

Tot slot willen mensen die paniek ervaren dit niet laten merken aan anderen. Het gevolg is dat de paniek langer kan aanhouden en intenser wordt. Het uitspreken en met anderen delen dat je bang bent, helpt om je angsten te verminderen. 

Heb je hulp nodig bij het doorbreken van jouw paniekcirkel? Je kunt altijd contact opnemen!

Meer artikelen