Motivatie of discipline?

1 maart 2012

door Sandra van Scheijndel

Vandaag werd ik gewezen op een artikel dat onlangs in Psychologie Magazine stond. Een interessant artikel: het gaat over het fenomeen dat je ’s avonds moe op de bank stort na een hele dag werken, en dat je dan eigenlijk nergens meer toe komt. Maar stel dat je dan een telefoontje krijgt: er is een leuk feestje aan de gang, kom je even langs? Of dat er gebeld wordt omdat er iemand die jou dierbaar is in het ziekenhuis is beland? Blijf je dan nog steeds moe op de bank zitten of ga je weer in actie? Waarschijnlijk het laatste. En dat is (volgens het artikel) het bewijs dat je eigenlijk niet zó moe bent, maar dat je een gebrek hebt om jezelf te motiveren voor de dingen die je eigenlijk die avond nog zou moeten of kunnen doen. Een gebrek aan wilskracht of doorzettingsvermogen dus.

In mijn praktijk krijg ik vaak vragen van mensen die worstelen met dit onderwerp.
“Ik wil toch zó graag: een boek schrijven / Spaans leren / de marathon lopen / afvallen, ik wil het echt heel graag! En ik begin er ook aan, maar ik hou het niet vol. Ben ik niet gemotiveerd genoeg?”

In het boek Willpower, rediscovering the greatest human strength wordt dit ook uitgelegd: de mens beschikt maar over een kleine dosis wilskracht. Als je echt wilt afvallen bijvoorbeeld, dan komt je er niet met alleen maar je wilskracht, motivatie en doorzettingsvermogen. Wat je ook nodig hebt, is discipline. Het is moeilijker om de verleiding te weerstaan als je koektrommel en je voorraadkast tot de nok gevuld zijn, dan wanneer je alleen maar verstandig voedsel in huis hebt.

Nadenken over of je eigenlijk wel zin hebt om iets te doen, maakt de kans al kleiner dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Voor mensen die overal “Ja!” op zeggen en daardoor zichzelf voorbij lopen, is leren eerst na te denken een heel goede stap. Maar als je merkt dat je veel minder doet dan je eigenlijk zou willen, dan is nadenken over zin, motivatie of inspiratie helemaal geen goede zet!

Van een aantal beroemde schrijvers en schilders heb ik gelezen dat zij een vast werkstramien hadden: op een bepaalde tijd beginnen met werken en tot een bepaald tijdstip doorgaan. Niet wachten op inspiratie en creativiteit maar gewoon beginnen!
En zo is dit stukje vandaag ook ontstaan….  :-)

Boek Willpower bestellen? Klik hier

Filmpje kijken over wilskracht? Klik hier

 

 

 

Meer artikelen