Lees eens een boek!

30 juli 2013

door Sandra van Scheijndel

Dit weekend werd ik erop aangesproken dat ik nog geen nieuwe blog had geschreven. Slik! Ik liep al een tijdje te peinzen waar die blog over zou moeten gaan maar nu werd plotseling de druk wel erg hoog!

Een onderwerp waar ik al een poosje over nadenk, heeft te maken met de invloed van verwachtingen van anderen op je gedrag en je zelfbeeld. Het klinkt een beetje vaag als ik het zo opschrijf, maar ik ga proberen om het hieronder uit te werken. Mijn vorige blog ging ook gedeeltelijk over dit onderwerp.

Eén van de belangrijkste en meest bepalende karaktereigenschappen van een mens is of je introvert of extravert bent. Introverte mensen zijn meer naar binnen gericht: ze zijn bedachtzaam en reflectief, ze zijn rustig en soms gereserveerd ten opzichte van anderen, en ze hebben controle over hun impulsen en emoties. Extraverte mensen zijn meer naar buiten gericht: ze houden van gezelligheid en actie, ze zijn spraakzaam en assertief, en ze kunnen spontaan en soms impulsief reageren.

In de westerse maatschappij is (of lijkt) het wenselijk om extravert te zijn. Spontaan, assertief en met een druk sociaal leven, dat is de norm. Zowel in mijn praktijk als in mijn privéleven spreek ik regelmatig met mensen die hiermee worstelen. Ze worden er door familie of bekenden op aangesproken dat ze stil of saai zijn, dat ze spontaner zouden moeten reageren of eens met hun neus uit de boeken moeten komen. Door partners wordt geklaagd dat ze te weinig vertellen wat ze bezig houdt. En op het werk wordt niet begrepen dat ze liever gewoon hun dagelijkse werk doen dan mee te gaan naar een teambuildingdag. “Doe toch eens gezellig!”

En al meerdere malen hoorde ik mensen zeggen: “Ik heb maar 1 goede vriendin, dat is toch niet normaal?” of “Ik zie er eigenlijk best wel tegen op om een week lang met mijn vrienden op wintersport te gaan en dat we dan met zijn allen in 1 huis zitten…” Blijkbaar vonden ze zelf dat ze meer extravert zouden moeten zijn. 

Een collega liet me eens een inspirerend filmpje zien. Het is een lezing door Susan Cain, die een interessant boek heeft geschreven. Het heet: 'Stil, de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen'.
Wat me erg aangreep van het filmpje was haar introductie. Daarin vertelt ze dat de voornaamste gezinsactiviteit in haar jeugd was om samen te lezen, ieder in zijn eigen boek maar wel gezellig bij elkaar. Zij vond dat volstrekt normaal, maar haar omgeving reageerde anders (zie filmpje).

Ik had in mijn eigen kindertijd een vergelijkbare ervaring. Toen ik net leerde lezen, verslond ik alle boeken die ik te pakken kon krijgen. Ik vond het dan ook volstrekt normaal om een vriendinnetje mijn favoriete boek aan te bieden als ze bij mij thuis kwam spelen. Mijn vriendinnetje vond het maar raar en mijn ouders stuurden ons lekker naar buiten. Ik begreep er niets van. Ik kon me op dat moment namelijk niets leukers voorstellen dan weer zo’n spannend verhaal induiken!
Uiteraard ben ik na het zien van het filmpje meteen het boek van Susan Cain gaan kopen, er is niemand meer die zegt dat ik beter buiten kan gaan spelen!

Achteraf kom ik tot de conclusie dat ik zelf best introvert ben. Ik ben er eigenlijk wel blij mee! Introvert zijn heeft ook zijn voordelen, bijvoorbeeld: introverte mensen hebben vaker een academisch beroep, ze kunnen goed tegen slaapgebrek, ze leren van hun fouten en ze verliezen minder geld op de aandelenbeurs.
En aan de mensen die bij mij in de praktijk komen, en die wanhopig graag extraverter willen worden, zeg ik dus: Introvert zijn is óók normaal!

Ben je benieuwd hoe introvert of extravert je zelf bent? Doe deze korte test (10 vragen), of doe een meer uitgebreide Big Five persoonlijksheidstest via deze link

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je reageren? Dat kan hieronder! Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen.

 

Meer artikelen

Reacties

Ellen Huijsmans, 30 juli 2013 - Gelukkig ben ik ook best normaal met mijn introversie! Mooie blog weer!