Keuzes maken kun je leren
6 januari 2014
door Emilie Egberts
Regelmatig hoor ik van mensen om mij heen hoe moeilijk ze het vinden om keuzes te maken, beslissingen te nemen, knopen door te hakken… Dat ze zo twijfelen… Dat ze op dag één de ene keuze maken, en zichzelf erop betrappen de volgende dag het andere te roepen. En hoe vaak hoor ik van mensen niet dat ze achteraf moedeloos constateren dat ze steeds de verkeerde keuzes maken of hebben gemaakt, het totaal anders zouden hebben gedaan als ze het nu over mochten doen.
Bijna ieder van ons vindt keuzes maken of een beslissing nemen op tenminste één gebied van zijn of haar leven lastig. En laten we eerlijk zijn, het maken van keuzes ís ook lastig en het wordt er niet makkelijker op! Hoe groter het aantal mogelijkheden en hoe groter de impact op ons leven, des te lastiger vinden we het om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen.
En dat zijn nog maar een paar factoren die een rol kunnen spelen… Want keuzes en beslissingen hebben niet altijd alleen effect op ons eigen leven, maar ook op dat van mensen om ons heen. En daar willen we ook weer rekening mee houden!
Om een voor jou belangrijk keuzeproces zo goed mogelijk vorm te geven, kun je de volgende 6 stappen van Taborsky doorlopen:
2. Acceptatie van de keuzeonzekerheid.
3. Vrijblijvend verkennen.
4. Vergelijken.
5. De beslissing.
6. De uitvoering.
Ik ben benieuwd of deze stappen je helpen bij het nemen van doordachte keuzes, waar je tevreden over kunt zijn! Blijkt het dan achteraf bezien toch niet de juiste keuze te zijn geweest, bedenk dan dat deze toch ergens goed voor kan zijn geweest en ergens toe heeft geleid. Ga na welke positieve opbrengsten jouw keuzes hebben gehad! Bovendien kunnen achteraf bezien ‘verkeerde keuzes’ altijd bijgesteld worden. Met de informatie en kennis die je hebt opgedaan op grond van de ‘verkeerde keuze’ kun je tot een nog betere vervolgkeuze komen door het bovenstaande keuzeproces opnieuw te doorlopen. Een gemaakte keuze, of dit nu achteraf een goede of minder goede was, leidt weer tot nieuwe keuzemogelijkheden en opties. Verkeerde keuzes bestaan dus helemaal niet!
Succes met kiezen!
SP3 is een praktijk voor praktische psychologie. De werkwijze is oplossingsgericht en doeltreffend, de behandelaars zijn nuchter: we houden het praktisch en concreet. Dat past goed bij de mentaliteit van de stad Rotterdam: handen uit de mouwen, aanpakken!
Lig jij er ook wakker van? Stress, relatieproblemen of midlifecrisis... Wij hebben de oplossing voor slapeloze nachten: download nu (gratis) het ebook Praktische psychologie - slapen