Jezelf iets gunnen en genieten

1 september 2014

door Emilie Egberts

Regelmatig kom ik mensen tegen die van alles van zichzelf moeten, die vinden dat ze zich nuttig moeten maken, hard moeten werken, goed moeten zijn voor anderen. Maar zichzelf iets gunnen? Ho maar! Ik maak me er zelf ook schuldig aan – er is altijd wel een klusje te doen, voordat ik me zelf toe sta met een boek en een kopje thee te gaan zitten. Zoiets simpels…

Deels heeft het feit dat we onszelf weinig gunnen te maken met onze opvoeding; we leren al vroeg in onze jeugd dat we eerst aan anderen moeten denken, en dan pas aan onszelf. Dat we niet alles kunnen krijgen en tevreden moeten zijn met wat we hebben. Immers, anderen hebben niet eens voldoende te eten. Het feit dat jij je zelf iets zou gunnen wat een ander niet kan doen, koppelen we al snel aan een egoïstische daad.

In wezen is een gebrek aan vertrouwen in ons zelf en aan zelfwaardering de oorzaak van het onszelf niet gunnen. Diep van binnen maakt de gedachte ‘Ik verdien dit niet echt’ de dienst uit. Je vindt dat je eerst nuttig moet zijn en je best moet doen. Hiermee blokkeer je echter je eigen geluk!

Maar met jezelf iets gunnen doe je anderen helemaal niet tekort. Zij hebben er immers geen last van als jij jezelf op een uurtje massage trakteert? Of in de zon met een boek gaat zitten? Je kunt het zelfs omdraaien: worden anderen er beter van als jij jezelf iets niet gunt?

En als je veel denkt in verantwoordelijkheden, verplichtingen, ‘moetens’, stel je zelf dan eens wat vaker de vraag of het leven daarom draait? Onze eerste verantwoordelijkheid in het leven is om er van te genieten. Hoe moeilijk dat soms ook is. Maar genieten lukt in ieder geval niet als we ons zelf tekort doen.

Een paar tips om te genieten en je zelf iets te gunnen:

  • Koop iets voor je zelf waar je al lang over twijfelt en denk daarbij: ik verdien dit en anderen ook!
  • Doe iets waar je erg van kunt genieten, zoals een middagje met een boek op de bank of kijk een film, thuis of in de bioscoop. In plaats van steeds te denken aan wat je eigenlijk eerst had moeten doen alvorens dit te verdienen, wees er dankbaar voor dat je het kan doen!
  • Trakteer je zelf op een dagje sauna, een bezoekje aan de beautysalon of op een goede massage. Wanneer je je schuldig voelt omdat anderen dit nooit kunnen doen, wees er dan dankbaar voor dat jij het wel kan doen!
  • Kook een avond uitgebreid voor jezelf of eet een hapje buiten de deur.
  • En tot slot: Als je erg bezig bent met wat anderen daar wel niet van zullen vinden, bedenk dan dat je toch niet kan veranderen wat anderen ervan vinden. Jij doet wat jij wilt en je kunt het toch niet iedereen naar de zin maken.

Geniet!

Meer artikelen