Is opgeven zwak?

2 september 2013

door Emilie Egberts

Mensen denken vaak dat stoppen, opgeven of niet doorzetten zwak is. Maar is dat wel zo?

Het wordt in onze maatschappij als een groot goed gezien een doorzetter te zijn. Ik zal niet ontkennen dat doorzettingsvermogen mensen heel ver brengt, maar het kan er ook voor zorgen dat mensen hun geluk en plezier uit het oog verliezen en zichzelf eigenlijk te weinig afvragen of een na te streven doel nog wel is wat ze echt willen.

Alleen omdat je een commitment bent aangegaan met betrekking tot iets, bijvoorbeeld een samenwerkingsverband, een loopbaanbeslissing of een studie, betekent niet dat de optie om te stoppen of je ‘droom’ niet meer te volgen, niet bestaat. Een idee of een plan waar je zeer enthousiast of zelfs gepassioneerd over was, kan namelijk uiteindelijk niet blijken te zijn wat je dacht dat het zou zijn. Of de resultaten vallen keer op keer tegen. Bovendien verander je als persoon, maak je gebeurtenissen mee, waardoor ook je ideeën en plannen kunnen veranderen. Immers, als ik nooit had bijgesteld wat ik vroeger wilde worden, was ik nu violiste of biologe geweest! Als je groeit en je ontwikkelt, wees dan niet bang of te trots om te stoppen waar je mee bezig bent en om je richting en doel te veranderen dan wel bij te stellen! 

Maar: wanneer je onrust of neiging tot opgeven resulteert uit het feit dat je je doel heel spannend of groots vindt en je hierbij obstakels of belemmerende gedachten tegenkomt, zoek dan uit wat je tegenhoudt en treedt als het nodig is buiten je comfortzone. Het aangaan en oplossen van deze obstakels en moeilijke momenten, kan je dan juist helpen bij het volgen van je droom en zorgen dat je bij je doel kan blijven en kan volhouden.

TIPS

Als je twijfelt:
• Check bij jezelf of je met jouw doel nog wel je droom nastreeft.
• Ga bij jezelf na welke zaken je energie opleveren: levert de energie die je in je doelen steekt je ook weer genoeg energie op?
• Bedenk dat het bijstellen, herdefiniëren en/of veranderen van je doelen niet hetzelfde is als opgeven.

Zoek hulp of steun wanneer:
• Je het gevoel hebt op een kruispunt te staan en het zelf moeilijk vindt om een keuze te maken of beslissing te nemen.
• Je last hebt van belemmerende gedachten die je tegenhouden een beslissing te nemen die voor jou goed is.
• Je je laat beïnvloeden door meningen van mensen in je omgeving.

Maar ook:
• Wanneer stoppen/opgeven een manier is om de moeilijke momenten, obstakels en belemmerende gedachten, die je tegenkomt op de weg naar je doel, te vermijden. Belangrijk is dan om uit te zoeken wat je tegenhoudt en welke ondersteuning je nodig zou hebben om buiten je comfortzone te durven treden en weer met nieuwe energie je doel en passie na te streven.

"You are never too old to set another goal or to dream a new dream."
C.S. Lewis
 

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je reageren? Dat kan hieronder! 

Meer artikelen

Reacties

Sandra van Scheijndel, 04 september 2013 - Een mooi onderwerp Emilie! Ik vind het ook herkenbaar. Toen ik stopte met mijn laatste baan bij een werkgever, kreeg ik veel negatieve reacties van mensen. 'Je moet nooit zelf ontslag nemen, gewoon doorgaan tot je in elk geval iets anders hebt!'
Maar voor mij was het een heel waardevol moment: de maat was voor mij vol, ik wist dat de droom over de toekomst bij dat bedrijf niet meer zou uitkomen. Het was tijd voor een nieuwe droom!
Ermee stoppen, uithuilen en opnieuw beginnen is één van de beste dingen die me is overkomen, en ik heb er nooit spijt van gehad.