Instagram time-out

11 december 2018

- door Hanan Haddouch

Ik heb laatst een sociale media time-out van een week ingelast, waarbij ik één week lang niet meer heb ingelogd op de sociale netwerken die ik gebruik. Ik vond het belangrijk voor mezelf om te reflecteren op mijn sociale media gebruik. Achteraf gezien zat ik vaak een beetje als een zombie te scrollen door mijn feed heen, waarbij je allerlei kleuren (=foto’s) voorbij ziet komen zonder dat je je er echt bewust van bent van wat je daadwerkelijk ziet. Ik betrapte mezelf erop dat ik een vast patroon had in mijn scroll-je-depressief-op-Instagram-gebruiken. Iedere ochtend tijdens het ontbijten keek ik op Instagram of ik nog iets “leuks” tegenkwam, maar ook tussendoor op werk als time-out als ik even mijn hoofd wilde “legen”, net voor het eten, soms tijdens het eten, tijdens mijn toiletbezoeken, tijdens het koken als ik aan het wachten was en net voor het slapengaan.

Eens in de zoveel tijd neem ik dan ook een time-out van sociale netwerken om bewust genoeg te blijven van mijn eigen (online)gedrag en de impact daarvan. Nu kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik te veel tijd verloor aan Instagram in de ochtend, terwijl ik én geen ochtendpersoon ben én te gehaast moet ontbijten om de deur uit te gaan én ondertussen verlies ik ook nog eens zoveel tijd aan als een zombie scrollen op mijn telefoon om naar foto’s te kijken die me op dat moment alleen maar een rotgevoel geven. Namelijk de confrontatie van allerlei prachtige reisfoto’s van mooie mensen in hun roze bikini’s versus jezelf als een zombie voelen en er ook zo uitzien in je roze badjas.

Instagram begon een negatieve impact op me te hebben, zonder dat ik dit doorhad!

Het hoeft echter niet per definitie een negatieve impact te hebben, als je het voor jezelf juist weet in te zetten. Ik begon weer na te denken over het doel van Instagram voor mezelf. Waarom heb ik het ook alweer? Waarom volg ik deze mensen ook alweer? What is in it for me? Inspiratie opdoen (voornamelijk voor reizen) als hoofddoel en als tweede doel op de hoogte blijven van verre (letterlijk en figuurlijk) vrienden om te “zien” hoe het met hun gaat was mijn antwoord. Onderzoek toont ook aan dat sociale netwerken een positieve impact op je kunnen hebben door een verhoging van je zelfvertrouwen, het gevoel hebben dat je er toe doet en het gevoel van verbintenis met andere mensen (social connectedness). Het wordt echter een ander verhaal als je compulsief controleergedrag vertoont en als het gedrag (en effecten) beginnen te lijken op de klassieke verslavingen die wij allemaal kennen. Denk bij jezelf dan goed na over je eigen gedrag op de sociale netwerken die jij gebruikt. Sluit je gedrag aan bij je eigen doelen? What is in it for you? Als ik geïnspireerd wil raken over allerlei plekken in de wereld, dan moet ik in eerste instantie zelf wel open staan voor die inspiratie. Dat gaat me niet lukken in de ochtend als ik als een zombie aan het ontbijten ben en ondertussen op de klok kijk hoeveel minuten ik nog over heb voordat ik op mijn fiets moet stappen. Mijn gedrag sloot niet aan bij mijn doelen, waardoor ik een mismatch had. Nu ik daar verandering in heb aangebracht, merk ik ook dat ik er minder onrustig van word. Wat een week zonder sociale media allemaal wel niet bij je los kan maken!

Heb jij ook wel eens een Instagram time-out ingelast en waar ben jij toen bewust van geworden? 

Collega psycholoog Sandra heeft al eens eerder stuk geschreven over social media, lees het hier nog een keer.

PS: volg SP3 op instagram via @psycholoogrotterdam 

Meer artikelen