Goede voornemens

4 januari 2012

door Sandra van Scheijndel

Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2012! Heb jij nog goede voornemens gemaakt? Voor mij als psycholoog een heel interessante vraag… maar blijkbaar niet alleen voor mij! Ook bij mijn sportschool werd er actief naar gevraagd: wat is je voornemen? Om je te helpen om het doel ook te halen, werd er gevraagd het op te schrijven en daar op een raam te plakken. Als je het over een half jaar hebt gehaald, komt het voornemen op een erelijst. Het idee erachter: als je regelmatig aan je voornemen wordt herinnerd, hou je het beter vast en is de kans groter dat je het ook haalt.Mijn nieuwsgierigheid kon ik niet bedwingen: wat waren de goede voornemens? Ik zag meerdere keren: meer sporten,  afvallen (vaak met een bepaald aantal streefkilo’s erbij), stoppen met roken, gezond biologisch eten, en 1 keer (echt waar!): meer push-ups kunnen. Maar ook: meer reizen. En: een leuke vent vinden. Mijn fantasie werd geprikkeld! Ik zag al hele levensverhalen voor me… Maar ook mijn theoretische brein werd wakker: hoe ga je eigenlijk bepalen of je dit doel behaald hebt? Betekent ‘meer reizen’ verder weg, vaker weg, of wordt er bedoeld ‘ik wil meer exotische bestemmingen in plaats van de camping in Frankrijk’? En die leuke vent vinden…. Zou het echt alleen om vinden gaan? Wanneer voldoet iemand aan het criterium leuk?

Toch nog even in de boekenkast gedoken. Een bekend boek over het verwezenlijken van je doelen is “Dromen, durven, doen” van Ben Tiggelaar. Ultrakort samengevat wordt hierin aangeraden: beschrijf je goede voornemen of je doel concreet en meetbaar; een buitenstaander moet over een half jaar ook kunnen zeggen of je het gehaald hebt of niet. ‘4 kilo afvallen’ is meetbaar (als je tenminste over een half jaar nog weet wat je vandaag woog), ‘meer sporten’ is te vaag. 
Beschrijf wat je daar zelf aan gaat doen, visualiseer de weg ernaar toe.
Wees je bewust van de belemmeringen en de valkuilen die je onderweg kunt tegenkomen. Bedenk: als het makkelijk was om dit te bereiken, dan had je het allang gedaan! Je mag jezelf dus best belonen als je goed op weg bent.
En tenslotte: blijf jezelf  regelmatig herinneren aan je doelen, zet door!

Mijn goede voornemen: een blog schrijven voor de vernieuwde website. Gehaald! ;-)

 

Meer artikelen

Reacties

Renske Das, 04 januari 2012 - gelukkig nieuw jaar en goed gedaan!

Mark de Hek, 04 januari 2012 - maak je doel niet alleen concreet en meetbaar maar vooral ook haalbaar!

Sandra van Scheijndel, 04 januari 2012 - Als je reageert, laat dan ook even weten wat jouw goede voornemen is!

@ Renske: bedankt voor de eerste reactie!

Jomara Dekker , 04 januari 2012 - Leuk stukje Sandra. Je ziet dat we naast het lichaam ook de geest scherp houden bij active-sports.nl :)

Coby van Kooten, 05 januari 2012 - Hoi Sandra, ziet er heel goed uit, duidelijk en leuk.
Mijn goede voornemen is om nu eindelijk eens mijn vorige goede voornemens waar te maken.

Herbert Verveer, 05 januari 2012 - Lekker makkelijk om alleen een voornemen te melden dat je al gehaald hebt. Als je echt stoer was geweest dan had je ons al maanden geleden toch al laten weten dat je een blog ging schrijven over de nieuwe website. Nu heb je ons ook nog eens de spanning vooraf ontnomen over de komst van die vernieuwde website :-).
Mijn goede voornemen is om je weer regelmatig te gaan verrassen met een bezoekje, maar of dat lukt.....? Als het lukt voel ik me al beloond.

Wim, 05 januari 2012 - Smart maken van goede voornemens, neemt dat niet een beetje van de magie van het moment weg? Ik neem me voor een beter mens te worden. Op zich al niet smart en geenszins meetbaar. In mijn geval wellicht zelfs niet haalbaar. Laat ik dan beloven in 2013 het voornemen te nemen anderen beter te maken. Lekker afzeiken, word ik zelf niet beter van, maar zo leuk!! :)) Lieve San, hubbie en SP3, een allemachtig prachtig 2012!

Monique Harperink, 17 januari 2012 - Ha die San, ziet er goed uit die nieuwe site! Mijn goede voornemen is een eigen praktijk starten (begin is er al, dus ook lekker makkelijk!). En nog 1: weekendje weg met jou/jullie!!!!

@Wim, de magie van het moment van goede voornemens is natuurlijk een mooie inspiratie, en daarna zou je toch ook kunnen bedenken wat het 1e kleine (haalbare) stapje zou zijn dat er voor zal zorgen dat je een beter mens wordt ;-), ik ben wel benieuwd!