Geef vaker een compliment

8 maart 2016

 

door Sandra van Scheijndel

Op 1 maart 2016 was het voor de 14e keer Nationale Complimentendag in Nederland. Ik wist eerlijk gezegd niet eens van het bestaan van deze dag, maar ik werd benaderd door RTV Rijnmond om als psycholoog mee te werken aan een item over dit onderwerp. Hartstikke leuk natuurlijk, om met zo’n positief onderwerp in het nieuws te komen! En ook al is het inmiddels een week later, ik vind dat het geen kwaad kan om nog een keer aandacht te besteden aan complimenten en de psychologische effecten ervan.

Complimenten zijn goed voor het welbevinden en voor het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van mensen. Een compliment laat je voelen dat je gewaardeerd wordt.
In mijn beleving is de Rotterdamse mentaliteit nog altijd een beetje zo van: “Als het niet goed gaat, dan hoor je het wel”. Zeker op werk is dat vaak zo. Met andere woorden, als je niets hoort, dan zal het wel goed zijn. Toch werkt dat voor de meeste mensen niet zo. Als je niet af en toe even hoort wat er goed gaat, is het alsof je niet gezien wordt, alsof je er niet toe doet. Gebrek aan waardering is dan ook een vaak genoemde reden als mensen op zoek gaan naar ander werk of als ze bijvoorbeeld hun relatie verbreken.

Uit onderzoek blijkt dat de sfeer op scholen verbetert als de leerlingen gecomplimenteerd worden door docenten bij goed gedrag of goede prestaties. Het mooie is ook dat ze dit gedrag daarna vaker spontaan gaan vertonen. Dit noemen we in de psychologie positieve bekrachtiging. Het is één van de speerpunten van de positieve en oplossingsgerichte psychologie: benoem dat wat je wél wilt, in plaats van alleen maar wat je niet wilt. Want wat je aandacht geeft, groeit. Een goede reden dus om vaker bewust een compliment te geven. En als je meer redenen nodig hebt:
Een compliment kost niets, en is veel waard! En het is ook nog eens leuk om te geven ;-)

Hoe geef je een goed compliment? Want ja, er zijn ook foute complimenten. “Zo meid, je ziet er een stuk beter uit dan gisteren” is daar een voorbeeld van. Of “fijn dat je de afwas nu eindelijk eens hebt gedaan, schat”. Eigenlijk zijn dat voorbeelden van verhulde kritiek.
Een goed compliment is positief geformuleerd, concreet, en persoonlijk. Het mooist is als je er een voorbeeld bij geeft en erbij zegt wat het betekent voor jou. Geef alleen een compliment als je het meent, en hou het realistisch (niet overdrijven).

En hoe ontvang je een compliment op een goede manier?
Zeg dankjewel. En dat valt voor veel mensen nog niet mee. We zijn vaak geneigd om er wat op af te dingen: “Vind je dit een leuke jas? die heb ik al 3 jaar! Uitverkoopje!”
Of om ons eigen aandeel kleiner te maken: “Nee joh, was maar een kwartiertje werk”, of: “Mijn collega heeft het meeste gedaan hoor”. Of we geven meteen een compliment terug. Nergens voor nodig, je mag best van je compliment genieten.
Vergelijk het maar met een bos bloemen: als jij meteen keihard roept dat dat echt niet had gehoeven, dan is de kans groot dat je de volgende keer geen bloemen meer krijgt…

Het televisie-item over Complimentendag is (nu nog) terug te zien via deze link (spoel door naar de laatste 2.11 minuut van de uitzending)

Heb je een vraag over complimenten of wil je reageren? Dat kan hieronder! Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen.

Meer artikelen

Reacties

W. Drost, 09 maart 2016 - Hey Sandra,
Hmm... Complimenten. Weer zo'n thema hè? Ik vind het altijd leuk om complimentjes te geven. Omdat het soms zo'n heerlijk effect heeft. Soms ook typisch niet, of de toevoeging dat je een slijmbal bent moet in sommige kringen heel positief zijn. Onder aanhangers van het vliegende spaghettimonster bijvoorbeeld.
Je blog doet me ook aan iets anders denken. We hebben het eens over Ken Robinson gehad. Hij zet zich in voor een omgeving waarin het maken van fouten wordt gewaardeerd. Het maken van fouten bevordert ons leren. Ik ben nog niet zover dat ik dat van mezelf of van anderen kan waarderen. Ik zit nog in de fase dat ik me stoor aan fouten. Ook aan foute complimenten. Ik weet het niet, maar: 'Wat heb jij dat plan stijlvol om zeep geholpen.' voelt nog niet echt positief en stimulerend. Blijven oefenen?
Groet,
Wim

Sylvia, 23 maart 2016 - Echt een goed onderwerp. Goed gedaan Sandra! :) Dit is een onderwerp dat steeds opnieuw belicht moet worden, want op de een of andere manier wil het maar niet iets vanzelfsprekends worden in de omgang met onszelf en anderen.