Feestdagenstress

9 december 2013

door Sandra van Scheijndel

Wat doe jij met de feestdagen? De vraag alleen al is genoeg om mensen op de kast te jagen. In mijn praktijk verzuchten veel mensen, als ik ernaar vraag: “Voor mij hoeft het allemaal niet, die feestdagen”. Gelukkig is Sinterklaas inmiddels alweer voorbij ;-)

Singles klagen dat ze zich het 5e wiel aan de wagen voelen of een liefdadigheidsgeval. Stellen hebben bij voorbaat al ruzie want 'vorig jaar waren we al bij jouw ouders op Eerste Kerstdag'. En hebben we het over gescheiden mensen met kinderen (of over de volwassen kinderen van gescheiden ouders), dan worden de feestdagen een logistieke puzzel: hoe zorg je iedereen elkaar kan zien die dagen en dat niemand zich tekort gedaan voelt?
Zelfs al vind je de feestdagen geweldig, dan is er weer andere stress: wat doe je aan, wie nodig je uit, wat ga je koken, wat is het perfecte cadeau?
Helaas kom ik de laatste tijd nog maar weinig mensen tegen die écht uitkijken naar de feestdagen. Eigenlijk best jammer, op zich is het toch heerlijk om een paar vrije dagen te hebben en die op een feestelijke manier in te vullen met de mensen waar je het meest van houdt? Waar gaat het dan mis?
Feestdagenstress ontstaat in de meeste gevallen door verplichtingen en verwachtingen. Twee veel voorkomende stressbronnen:

• Het moet gezellig zijn. En het eten geslaagd, en de kadootjes perfect. Maar, als iets ‘moet’, dan is het meestal niet meer leuk! TIP: Hou in je achterhoofd: het is fijn als het gezellig is, maar het is geen verplichting. En daarbij: oom Henk (of vul een familielid naar keuze in) is nooit gezellig, dus verwacht dat dan nu ook niet! Pas je verwachtingen aan en bedenk hoe je zo goed mogelijk met een chagrijnige oom Henk kunt omgaan. Misschien valt het nog best mee? Hetzelfde geldt voor het eten en voor de cadeau’s: doe je best maar doe jezelf geen geweld aan. Perfect bestaat niet…

• Tradities of ‘Ja maar, wij vieren het altijd zo!’ Als je het een leuke traditie vindt: prima, maar staat het je tegen: doe gewoon iets anders! TIP: Nodig je ouders bij jou uit voor een kerstborrel in plaats van de obligate kerstbrunch bij hun thuis; ga uit eten in plaats van gourmetten (of andersom natuurlijk). Desnoods zeg je dat je van een psycholoog het advies hebt gekregen om lekker thuis op de bank te blijven in je pyjama dit jaar, zodat je eens goed kan uitrusten…

Ik wens iedereen fijne en ontspannen feestdagen en een mooi 2014!

...en voor de mensen die zich afvragen wat ik zelf ga doen met Kerst: ik ben er niet! :-)

 

Heb jij ook een goede tip? Ik hoor het graag, dus laat hieronder een reactie achter! (je mailadres wordt niet vermeld)

Meer artikelen

Reacties

Wim, 09 december 2013 - Ik zie het al helemaal voor me. Verstopt in een snuggelpak en snoopy-sloffen verstopt achter de cv. 'Ik ben er niet hoor, want dan wordt het wél gezellig!'. Wat kan de kortste dag dan lang duren hè? Het valt me op dat veel stress waar je over schrijft, uit sociale omgangsvormen voortkomt. Kunnen we die niet afschaffen? Geen claim, geen verplichtingen, geen verwachtingen, geen stress. War is over.
Jammer alleen dat er dan niemand is om dat geluk mee te delen..
;)
Glück auf, San