Druk, druk, druk!

26 oktober 2012

Door Janneke Rienstra

Als ik aan vrienden of bekenden vraag hoe het gaat, dan krijg ik regelmatig als antwoord: “druk, druk, druk!” en ik betrap mijzelf ook wel eens op zo’n antwoord. In de praktijk krijg ik ook veel te maken met cliënten die worstelen met het vinden van een goed balans tussen hun werk- en privéleven.

Was het leven vroeger eenvoudig te noemen, tegenwoordig ‘moeten’ we van alles: een goede opleiding, een leuke baan, cursussen volgen, onze kwaliteiten benutten, een leuke partner zijn voor onze geliefde, goed voor onze kinderen zorgen, familiebanden onderhouden, het huishouden doen, klaar staan voor vrienden, dat goede boek lezen, mooie reizen maken,  populaire televisieseries volgen, leuke activiteiten ondernemen, genoeg slapen per nacht, veel sporten, gezond eten, 24 uur per dag bereikbaar zijn voor iedereen, en vooral: ‘alles uit het leven halen wat erin zit!’. 

Pfff… ik word er eerlijk gezegd ook wel eens moe van om alle ballen in de lucht te houden. Heb jij ook het gevoel ‘geleefd’ te worden, en dat je te weinig kunt genieten van alles wat je hebt en wat je meemaakt?
Hierbij een aantal tips die je misschien kunnen helpen:

  • Bedenk wat je ‘wilt’ in plaats van wat je van jezelf ‘moet’.
  • Als je weet wat jouw doelen zijn in het leven en wat je waardevol vindt, brengt dit vaak rust en kun jezelf meer richting geven aan je leven.
  • In de waan van de dag schieten eigen behoeftes en gevoelens er vaak het eerste bij in. Toch is het van belang om regelmatig tijd en aandacht aan jezelf te besteden om beter om te gaan met uitdagingen die dagelijks op je pad komen.
  • Doordat we met onze aandacht vaak in de toekomst of in het verleden zijn, vergeten we te leven in het ‘hier en nu’. Leven in het ‘hier en nu’ is leven met aandacht. Dit betekent niet dat je altijd gelukkig bent, maar wel dat je intenser leeft, meer grip hebt op je leven, gemakkelijker kunt loslaten en meer kunt genieten van kleine dingen. Mindfulness oefeningen kunnen hierbij helpen.

 

Andere tips om te genieten van het leven? 

Meer artikelen