Donkere dagen

31 december 2019

-door Hanan Haddouch

Ik ben zelf geen wintermens. In de ochtend in het donker in de praktijk starten en in het donker weer klaar zijn kan me af en toe als een zombie laten voelen. Bij mezelf merk ik dat ik in de winter minder energie heb, veel meer behoefte heb aan slaap, minder de behoefte heb om af te spreken, minder zin heb om dingen te doen en meer neig naar een vette hap (in mijn geval zijn dat bijvoorbeeld extra neigingen om buiten de deur burgers te eten of een lekker frietje van de Bram Ladage). Nogmaals, dit zijn als het ware mijn eigen natuurlijke neigingen waar ik vaak niet aan toegeef. Ik heb namelijk een lijst van alternatieve oplossingen die voor mij goed werken. Hier komt mijn lijstje:

  • Breng meer structuur in je week aan: als je sneller vermoeid raakt dien je ook beter je afspraken in te plannen zodat je niet op vrijdagmiddag uitgeput bent en heel het weekend nodig hebt om een winterslaap te doen om maar bij te komen.
  • Ga overdag in het licht meer naar buiten: zelf wandel ik tussen de sessies door regelmatig (kort) buiten om wat frisse lucht te krijgen. Dit doe ik bijvoorbeeld in etappes van 20 minuten. Vaak combineer ik dit met boodschappen doen voor de lunch of ik ga even om de hoek naar de bakker toe om vers brood te halen.
  • Méér bewegen: hoewel ik bijvoorbeeld de neiging heb om nog meer te willen slapen, merk ik dat meer beweging erg goed voor me werkt om hoger in mijn energie te komen. Als ik zelf meer slaap en minder of weinig beweeg, merk ik dat ik lui begin te worden en daardoor ook slechter ga eten. Hierdoor gaat mijn conditie en concentratie achteruit.
  • Richt je kantoor op zo’n manier in dat er daglicht op je schijnt: ik merkte laatst dat ik het vervelend vond dat ik met mijn rug naar het raam toe zat achter mijn bureau. Ik heb daarna mijn bureau zo verplaatst dat de zon in de middag precies op mijn gezicht schijnt als ik daar zit. De fauteuil waar ik tijdens de sessies op zit staat ook op een plek waar de zon op schijnt.
  • Zorg voor meer groen in je werkomgeving en thuis: hiermee bedoel ik niet alleen een kerstboom. De gezondere lucht die je in een omgeving krijgt met meer planten kan je creativiteit en productiviteit bevorderen. Zelf vind ik het ook erg ontspannend werken om tijdens een zware werkdag de planten water te geven en de planten te verzorgen.
  • Eet gevarieerd en gezond: probeer bijvoorbeeld nieuwe gerechten uit of spreek met vrienden of vriendinnen af om samen te koken.
  • Plan je vakanties efficiënt in: ik heb natuurlijk de luxe als zelfstandig ondernemer dat ik mijn agenda en ook mijn vakanties zelf kan inplannen. Zoals jullie ook weten houd ik heel erg van reizen. Daarbij probeer ik ook beter te kijken wanneer ik wat voor type vakantie nodig heb. Een aantal jaar geleden heb ik besloten om de in de winter meer de zon op te zoeken. Zo ben ik bijvoorbeeld in de winter naar de Filipijnen en Australië gegaan en ben ik in de lente bijvoorbeeld naar IJsland gegaan.

Wil je op de hoogte blijven van meer tips? Op mijn Instagrampagina @psycholooghanan geef ik regelmatig extra tips via posts of video’s: Instagram
 

 

Meer artikelen