Depressiegala

16 maart 2017

door Janneke Rienstra

Op maandag 16 januari (Blue Monday; ‘de somberste dag van het jaar’) ben ik naar het Depressiegala geweest in Amsterdam. Het doel van dit gala is dat het vertellen en praten over depressie net zo normaal moet worden als het praten over lichamelijke klachten. Tijdens deze avond traden cabaretiers, schrijvers, bekende Nederlanders en ervaringsdeskundigen op om aandacht te vragen voor depressie. Het was een avond die veel indruk op mij heeft gemaakt, vanwege de vele persoonlijke verhalen. Daarbij werd het mij duidelijk hoe belangrijk het is om met mensen te praten in je omgeving, met de huisarts of met een professional als je last hebt van depressieve klachten. Om meer duidelijkheid te krijgen of je aan de kenmerken van een depressie voldoet, dan kan het invullen van deze test helpen.

Iedereen heeft weleens een dipje en het valt mij op dat regelmatig de uitspraak: ‘ik ben wat depri / depressief’ wordt gebruikt. Goed is om te weten wat het verschil is tussen een dip en een depressie. Een dip is een (korte) periode van somberheid, die vaak maar niet altijd is veroorzaakt door een negatieve gebeurtenis. De diagnose depressie betekent dat je over een langere periode (langer dan 2 weken), je de hele dag doorlopend somber voelt. Je hebt nauwelijks meer zin of plezier in de dingen die je altijd leuk vond. Dit gaat vaak samen met veranderingen in eetlust en slaappatroon, je hebt een gebrek aan energie of je bent juist heel rusteloos en prikkelbaar. Concentreren is lastig en in je hoofd ben je voortdurend bezig met piekeren, schuldgevoelens en minderwaardigheid. Ook kan het zijn dat je regelmatig aan de dood denkt en dat je misschien plannen hebt om er een einde aan te maken.

In de praktijk begeleid ik verschillende mensen met depressieve klachten. Daarbij richt ik mij op de oorzaken van deze klachten, het op orde brengen van structuur in de dag van cliënten, het aandacht geven aan sociale contacten en het doorbreken en relativeren van negatieve gedachtes.

Het was mooi om aanwezig te kunnen zijn op het depressiegala, en met dit blog hoop ik op mijn manier ook meer aandacht te vragen voor het onderwerp depressie en voor het doorbreken van het taboe daaromheen. Als je goed zoekt op de bijgaande foto’s, dan kun je mij terugvinden in het publiek.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, of een ervaring willen delen, laat dan hieronder een reactie achter? (NB: je mailadres wordt niet getoond)

 

Meer artikelen

Reacties

Sylvia, 21 maart 2017 - Duidelijke heldere blog Janneke! Helder over de betekenis van depressie en duidelijk waarvoor mensen bij jou terecht kunnen!