De perfecte baan!

17 augustus 2012

door Sandra van Scheijndel

Herken je dit? Je hebt een fijne vakantie gehad, maar na één dag werken denk je vertwijfeld: “Ik ben alweer aan vakantie toe!”
Het contrast is te groot. Op vakantie was je lekker de hele dag buiten, en nu zit je de hele dag op een geklimatiseerd kantoor en heb je hoofdpijn aan het eind van de middag. Je kon lekker boeken lezen zo lang je wilde, of zwemmen, of in het bos wandelen. Je kon slapen en opstaan zoals het je uitkwam. Of een lekker middagdutje doen. Je had eindelijk tijd om uitgebreid te ontbijten met een krantje en een heerlijk kopje koffie in de zon. En nu, nu is dat allemaal weg!
(Vergis je niet, ik noem hier een paar van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden volgens vele Nederlanders!) 

Eerst denk je: “Ik wil de staatsloterij winnen!” Maar ja, die kans is vrij klein en kun je niet afdwingen. Je besluit: “Dan wil ik een andere baan!  Ik wil elke dag buiten kunnen zijn en geen deadlines meer of slechte koffie-automaten of eindeloze vergaderingen! Boswachter, dat is de perfecte baan!”
Voor de meeste mensen is dit een voorbijgaand idee, gelukkig maar. Aan het eind van de week ben je weer helemaal gesetteld op je kantoor en ben je weer gewend aan je collega’s en het vroege opstaan. En dan besef je: als boswachter heb je vast ook ergernissen, bijvoorbeeld over mensen die over de meest zeldzame plantjes banjeren of over de dagen dat het regent waarop jij je rondje door het bos moet doen. En wat te denken van tekenbeten! Misschien zou je wel heimwee krijgen naar je collega’s en naar de automatenkoffie ;-)

Desalniettemin, het kan goed zijn om de plussen en minnen voor jezelf eens op een rijtje te zetten. Waar haal ik de bevrediging uit in mijn werk? En waar zitten de frustraties? Een soort functioneringsgesprek, maar dan met jezelf.
Misschien geeft het je een paar hints voor positieve aanpassingen in je werkdag: ga eens buiten een rondje doen in de lunchpauze, of stap vaker op de fiets om naar je werk te gaan. Sta een half uurtje eerder op om ontspannen te kunnen beginnen. En misschien kun je zelfs voorstellen doen om de vergaderingen wat efficienter te laten verlopen? Een paar kleine veranderingen kunnen groot effect hebben!

Maar als je merkt dat het toch blijft knagen, dan is er misschien meer aan de hand. Heb je het nog wel echt naar je zin in je werk? Past het wel bij jou? Of is de inhoud van je functie in de loop van de tijd zo veranderd dat het eigenlijk ‘jouw ding’ niet meer is?
Je komt er misschien achter dat de functie nog wel bij je past, maar de organisatie niet, of andersom. Misschien moet je echt iets totaal anders gaan doen, heb je zin in een nieuwe opleiding of een carriereswitch.

Als je na een periode van nadenken nog steeds tot deze conclusie komt, maar nog niet weet of het boswachter moet worden of toch iets anders, neem dan eens contact met ons op voor een loopbaangesprek.
 

Meer artikelen