Boekenblog 4: Ruimte voor jezelf

13 april 2012

Fred Sterk en Sjoerd Swaen zijn twee psychologen die samen meerdere zelfhulpboeken geschreven hebben. Een van deze boeken, Ruimte voor jezelf, legt uit hoe je meer persoonlijke ruimte kunt scheppen door technieken ook de cognitieve therapie. Het boek staat vol voorbeelden, tips en technieken over een groot aantal onderwerpen. 1 tip zal ik hieronder kort belichten, namelijk het aangeven van je persoonlijke grenzen.

Persoonlijke grenzen
Wanneer je duidelijk bent bij het stellen van je grenzen krijg je gemakkelijker wat je wilt, en krijg je meer respect van anderen. Er zijn een aantal redenen waarom mensen geen grenzen durven te stellen:
1. Angst voor afwijzing of kritiek: wat zou een ander wel niet denken?

2. Te hoge eisen aan jezelf stellen: Niet zeuren, gewoon doen!

3. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben: ik moet een ander behoeden voor pijn, verdriet, teleurstelling of verveling.

Een voorbeeld uit de praktijk: Anne was een succesvolle vrouw die werkzaam was in het bedrijfsleven. Ze werkte vaak over en nam in het weekend ook werk mee naar huis. Haar collega’s rekenden erop dat Anne hen hielp bij hun werkzaamheden. Toen ze bij mij kwam was de vermoeidheid goed zichtbaar. Daar moest verandering komen! We besloten een actieschema in te vullen.
Wat zijn de gevolgen van het grensprobleem:
Ik voel me vermoeid, en kom niet meer toe aan ontspannende en plezierige activiteiten.
Hoe reageer ik meestal:
Ik zeg meestal meteen ja, waar ik me later slecht over voel. Ik neem het mezelf kwalijk, want ik had gewoon nee moeten zeggen!
Gewenste grens:
Ik wil eigenlijk aangeven dat ik het te druk heb, en er geen taken bij kan hebben. Het lijkt mij redelijk om deze grens te stellen.
Wat zijn de gevolgen van deze grens:
Positief – ik hoef minder vaak over te werken, voel me rustiger en kan meer ontspannen. Negatief -Misschien vinden mijn collega’s het onredelijk en worden ze boos op mij.
Wat ga ik zeggen en wanneer?: 
Wanneer een collega mij vraagt om een taak over te nemen geef ik duidelijk en rustig aan dat ik het te druk daarvoor heb en ik er geen extra werk bij kan hebben.

De volgende keer dat ik Anne sprak zag ze er veel meer ontspannen uit en vertelde ze mij vol trots dat het haar was gelukt om vaker haar grenzen aan te geven zonder zich daarover schuldig te voelen. Haar collega’s moesten in het begin wennen aan ‘nieuwe Anne’ maar respecteerden haar grenzen en vonden het prettig dat Anne duidelijk was.

Naast grenzen stellen staan er nog tips in dit boek over perfectionisme, leven met pijn, piekeren, obsessies en omgaan met emoties. Een zeer praktisch en bruikbaar boek! Het is digitaal te downloaden bij bol.com voor €14,95

GS

Heb je een vraag, of wil je persoonlijk reageren? Stuur een mailtje!
Of vul hieronder een reactie in, die is dan terug te zien op de site.

 

Meer artikelen