Boekenblog 2: Leven in je leven

16 februari 2012

Leven in je leven: Leer de valkuilen in je leven herkennen
In het boek “Leven in je leven” (geschreven door de Amerikaanse psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko) komen 11 valkuilen aan bod, waarin veel mensen zich in meer of mindere mate zullen herkennen. Veel van dit soort valkuilen zijn automatisch geworden, en komen uit onze jeugd.

Voorbeeld van een valkuil: Extreme aanpassing
Een hoop van mijn vrouwelijke cliënten herkennen zich in de valkuil van de extreme aanpassing. Zo had ik eens een cliënte (laten we haar Ella noemen) die altijd bezig was met het anderen naar hun zin te maken. Ze bleef vaak tot laat op haar werk om klussen voor haar collega’s op te knappen, en haar agenda zat vol met afspraken. Er waren maar weinig dingen die Ella alleen deed om er zelf plezier uit te halen, ze was altijd bezig met zorgen voor anderen. Ella had maar weinig oog voor haar eigen wensen en behoeftes, en brandde langzaam op. Vroeger had Ella een moeder die veel ziek was en afhankelijk was van de zorg van anderen. Zij was dan diegene die haar eten bracht, het huishouden deed en voor haar broertjes en zusjes zorgde. Nu wilde ze het echter anders, ze was het zat om voor anderen te zorgen!

Wat kun je doen als je zelf ook een extreme aanpasser bent?
Een selectie van de tips uit het boek om deze valkuil te veranderen:
1. Stel de balans op: Maak eens een lijst met situaties waarin je je opoffert voor anderen. Wat krijg je daar zelf voor terug? Welke stappen kun je ondernemen om de balans te herstellen?
2. Leer je behoeftes kennen: Probeer eens een top 5 lijst te maken van films/boeken/eten enz. waar jij van geniet.
3. Vraag om hulp: Probeer eens je problemen bij anderen neer te leggen en ook iets terug te vragen voor je goede zorgen. Een goede relatie/vriendschap bestaat immers uit geven en nemen!

Het boek staat vol met herkenbare voorbeelden en is geschreven op een begrijpelijke en duidelijke manier. Voor iedereen is er wel een valkuil waar je jezelf in kunt herkennen. Aan het eind van elk hoofdstuk staan bruikbare technieken om deze valkuilen te veranderen. Een mooi boek om te lezen, maar ook om cadeau te doen.
Te bestellen bij bol.com voor 25,75€

GS

 

Meer artikelen