Boekenblog 1: Ja maar... huh?!

18 januari 2012

door Greetje Stomp

De eerste boekenblog voor SP3 gaat over een prikkelend boek wat op een humoristische wijze beschrijft hoe je anders kunt leren denken. Het boek heet: “Ja maar.. huh?! De techniek van het omdenken”  en het is geschreven door Berthold Gunster.

Ja-Maar is een manier van denken waarbij je je richt op wat er zou moeten zijn, maar niet op wat er is. Ja-En denken is een alternatief, je bekijkt wat er aanwezig is en wat je ermee zou kunnen doen. Om tot een Ja-En denkwijze te komen is volgens dit boek de techniek van het Omdenken nodig, het transformeren van problemen naar mogelijkheden. In tegenstelling tot Vastdenken, waarbij je denkt een oplossing te hebben gevonden maar het probleem in feite alleen maar groter maakt.

De techniek van het omdenken omvat twee stappen:

• Stap 1 (de deconstructiefase): Maak van een probleem een feit
Stel je hebt bemoeizieke ouders, probeer dit dan niet te veranderen maar zie het zoals het is. Dus als je ouders zich met jouw huishouden bemoeien is dat geen probleem, maar juist de bedoeling.

• Stap 2 (de constructiefase): Maak van een feit een mogelijkheid
In hetzelfde voorbeeld: laat je ouders je meer helpen met het huishouden!

Een techniek uitgelicht: De strategie van het respecteren

Een cliënt zei eens tegen mij: “Van een psycholoog had ik beter meubilair verwacht!” In plaats van tegensputteren, paste ik een strategie toe uit dit boek; ik reageerde bloedserieus: “Mijn excuses. Ik kan me voorstellen dat het wat eenvoudig overkomt, daar heb ik niet voldoende bij stilgestaan.” De vrouw leek te ontspannen en reageerde met “Ach, dat geeft niet hoor. Ik maak er verder geen punt van.” Vaak trekken mensen dus hun eigen beweringen weer in wanneer hun mening gerespecteerd wordt.

In het boek kun je nog veel meer voorbeelden en strategieën ontdekken. Wij vinden het een aanrader!

Over de schrijver: Berthold Gunster is bekend geworden door zijn boek “Ja maar, wat als alles lukt?” In 2008 kwam zijn tweede boek uit, wat we hierboven beschrijven. Naast boeken zijn er ook theedoeken, kaarten, mutsen (met de tekst: Ja maar, ik ben een muts) en andere Ja-maar-hebbedingen verkrijgbaar. Ook worden er workshops voor bedrijven gegeven; de lijst van bedrijven die al zo’n workshop heeft doorlopen liegt er niet om!

Neem vooral eens een kijkje op de site: www.ja-maar.nl, daar is dit boek ook te bestellen voor €16.95 


 

Meer artikelen